6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Amasya'da suç oranları arttı

Amasya'da 2008 yılında bir önceki yıla oranla suç oranlarında artış görülürken, başarı onanında da yüzde 3'lük bir artış sağlandı.


Amasya Valisi Celalettih Lekesiz, Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı, Emniyet Müdürü Mustafa Doğan Kılınç ve Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Gül ile birlikte düzenlediği basın toplantısında il genelinde meydana gelen asayiş olaylarının değerlendirmesini yaptı.

2008 yılında il genelinde suçla mücadelede başarı oranında artış sağlandığını belirten Vali Celalettin Lekesiz, "2008 yılında ilimizde toplumsal huzuru ve güvenliği bozmaya çalışan bütün suç ve suçlularla mücadelede suçların oluş sebeplerinin iyi analiz edilerek, sadece suç oluştuktan sonra mücadeleyi değil, aynı zamanda suçu oluşmadan önlemeyi, önleyici hizmetleri arttırmayı ve bu çalışmaların her seviyesinde toplumun, vatandaşlarımızın destek ve görüşlerini almayı hedefleyen toplum destekli güvenlik politikalarının da karalılıkla uygulanması sonucu başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Kişilere karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde bin 652, jandarma sorumluluk bölgesinde 412 olmak üzere toplam 2 bin 064 suç işlenmiş, bunların 2 bin 044'ü aydınlatılmış ve yüzde 99 başarı sağlanmıştır. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 478, jandarma sorumluluk bölgesinde 176 olmak üzere toplam 654 suç işlenmiş, bunlardan 483'ü aydınlatılmış ve yüzde 74 başarı sağlanmıştır. Topluma karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 228, jandarma sorumluluk bölgesinde 158 olmak üzere toplam 386 suç işlenmiş, bunlardan 384'ü aydınlatılmış ve yüzde 99 başarı sağlanmıştır. Millete ve devlete karşı işlenen suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 60, jandarma sorumluluk bölgesinde 49 olmak üzere toplam 109 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatılmış ve yüzde 100 başarı sağlanmıştır. Kabahatler kapsamında emniyet sorumluluk bölgesinde 2 bin 801, jandarma sorumluluk bölgesinde 786 olmak üzere toplam 3 bin 587 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatılmış ve başarı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir. Takibi gerektiren olaylar kapsamında emniyet sorumluluk bölgesinde 585, jandarma sorumluluk bölgesinde 451 olmak üzere toplam bin 036 suç işlenmiş, suçların tamamı aydınlatılmış ve yüzde 100 başarı sağlanmıştır. Kaçakçılık ve organize suçlarda emniyet sorumluluk bölgesinde 81, jandarma sorumluluk bölgesinde 67 olmak üzere toplam 148 suç işlenmiş, bunlardan 145'i aydınlatılmış ve başarı yüzde 97,9 olarak gerçekleşmiştir. Terör suçları kapsamında emniyet sorumluluk herhangi bir olay meydana gelmemiş iken, Jandarma sorumluluk bölgesinde 1 olay meydana gelmiş ve o da aydınlatılarak başarı yüzde 100 olarak gerçekleşmiştir. Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne bağlı suçlar kapsamında herhangi bir suç işlenmemiştir" dedi.


2008 yılında il genelinde toplam 7 bin 985 suç işlendiğini, bunlardan 7 bin 789'unun aydınlatıldığını, 196 suç aydınlatılamadığını ve başarı oranının yüzde 98 olarak gerçekleştiğini açıklayan Vali Lekesiz, "2007 yılına baktığımızda il genelinde toplam 5 bin 609 suçun işlendiğini, bunlardan 5 bin 350'sinin aydınlatıldığını ve başarının yüzde 95 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bir önceki yıla göre 2008 yılında suç oranında yüzde 42'lik artış olmasına rağmen, başarı oranında yüzde 3'lük artış sağlanmıştır. Suç oranında fiilen bir artış görülmesinin nedeni, daha önceden suç sayılmayan ancak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü emre aykırı davranış, dilencilik, sarhoşluk, gürültü, rahatsız etme, kimliği bildirmeme gibi haksızlık ve eylemlerin güvenlik güçlerimizin hassasiyetli ve gayretli çalışmalarından ve kanunun daha etkin olarak uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Bilindiği gibi demokratik yaşamın vazgeçilmezlerinin başında hiç kuşkusuz huzur ve güvenlik gelmektedir. Huzur ve güvenliğin olmadığı bir yerde ne başka başarılardan, ne de özgürlük, demokrasi ve insan haklarından söz etmek mümkün değildir. İnsanımız her şeyin en iyisine layıktır. Mutlu birey, huzurlu toplum idealimizi en üst seviyede gerçekleştirmenin mücadelesini veriyoruz. Bu konuda İlimizde güvenlik güçlerimizin üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde gerçekleştirdiğini görmenin mutluluğunu yaşıyorum. İlimizin huzur ve güvenliği ile vatandaşlarımızın mal ve can emniyetini sağlamaktan sorumlu güvenlik birimlerimiz 2008 yılı içerisinde, kendi bölgelerinde ve ilimiz genelinde işbirliği ve büyük bir dayanışma içerisinde hizmet vermişler ve başarılı çalışmalar yapmışlardır. Güvenlik güçlerimize başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Şüphesiz güvenlik birimlerimizin başarısındaki en büyük pay vatandaşlarımızın onlara duydukları güven ve destek olmuştur. Halkımız ile bütünleşerek, onlarla birlikte el ele vererek, onları severek ve onların bizi sevmesini sağlayarak, bu huzur ortamını ilelebet devam ettireceğiz. Bize desteğini esirgemeyen her türlü imkanını bizim için kullanmaya gayret eden Amasya halkına çok teşekkür ederim. Güvenlik kuvvetlerimize olan desteklerinin artarak devamını diliyorum. Halkımız sağ olsun bunu fazlası ile yerine getiriyor. Amasya halkını seviyoruz. Bu sevgimizin hizmete yansıması için de hep beraber el ele, gönül gönüle güvenlik güçlerimizle ve diğer çalışma arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 15:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?