5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya'da yemek sanatı

"Şehzadeler Şehri" olarak anılan ve sultanlara layık lezzet, görünüm ve kalitede kendine özgü tatlar ortaya çıkaran Amasya'da, yemek bir sanat olarak icra ediliyor.

Orta Asya Türkleri'nin ana yemeklerinden birisi olan keşkek Amasya'da yapılan haliyle "Bütün keşkekler bir yana Amasya keşkeği bir yana" dedirtecek kadar lezzet kazanırken, "bakla dolması", "vişneli ekmek" ve "unutma beni" gibi lezzetleri dünya mutfağına kazandıran kentte değişik vesilelerle yenen yemekler de var. Gerdeğe giren yeni evli çiftler için hazırlanan velime yemeği, bir tepsi içerisinde bütün et, pilav ve tırtıl baklavadan oluşan 3 ana yemekten ibarettir. Cinsi değişse de sunuş şekli aynıdır. Damat gerdeğe girmeden zifaf odası önünde geline teslim edilir. Düğün yemeği, ağır misafir yemeği de toplu olarak yenilen yemeklerdendir. 

Damat annelerinin oğullarına alacakları kızı görmek için düzenlenen gelin hamamlarında da yemek verilir. Bakla dolması, cevizli puaça, bat ve lokmadan oluşan gelin hamamı yemeği, göbek taşında musiki eşliğinde yenir. Gelin aynası yemeğinde gelin adayına erkek tarafından faytonla ev halkından birisinin nezaretinde süslenmiş mum ve endam aynası gönderilir. Bu elçi kız evine geldiğinde kapıda karşılanır. Daha önceden hazırlanan büyük ve süslü bir kapta şeker böreği gelen elçiye verilir ve yollanır. Erkek çocuklarının erkekliğe ilk adım attıkları sünnet düğünlerinde de yemek verilirken, sünnet hamamı yemeğinde sünnet olacak çocuk ve arkadaşlarına şehri gezdikten sonra hamamda simit, puaça, eli böğründe ve şeker ikram edilir. 

Taziye yemeği, hacı yolluğu yemeği, hacı karşılama yemeği, barama yemeği, cenaze yemeği, tespih çekme yemeği gibi birçok vesileyle yemek verilen Amasya'da, dünya mutfağına kazandırılan yemekler ise şöyle: "Toyka çorbası, keşkek, bakla dolması, sini su böreği, erişteli pilav, kabak kabuklu pilav, paluze tatlısı, tırtıl baklava tatlısı, vişneli ekmek tatlısı, elma tatlısı, unutma beni tatlısı."
iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 11:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?