5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya'da yeni dernek

Amasyalı işadamı Fahrettin Kayalar, Amasya Mübadiller ve Balkan Türk Kültürünü Yaşatma Derneği'nin resmi işlemlerini tamamlayarak hayata geçirdiklerini açıkladı.


Amasya Sanayici ve İşadamları Derneği ASİAD Başkanı işadamı Fahrettin Kayalar, modern çağda sivil toplum örgütlerinin yeri ve öneminin çok büyük olduğunu, toplum örgütlerinin halkı yönlendirmede, yeni ve daha büyük işler yapmadaki etki ve katkılarının küçümsenmeyecek kadar değerli olduğunu savundukları için Amasya Mübadiller ve Balkan Türk Kültürünü Yaşatma Derneği'ni kurduklarını söyleyerek, bu kültürü Amasya'da tanıtmak istediklerini belirtti. Yaptığı basın açıklamasında mübadiller hakkında bilgiler veren Fahrettin Kayalar, "Mübadillerin Anadolu'ya geliş tarihlerini inceleyecek olursak Lozan Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan arasında barış sağlanmıştı. Ancak Türkiye ve Yunanistan arasındaki en önemli sorun Türkiye'de kalan Rumlarla Yunanistan'da kalan Türklerin mübadele, yani değişim sorunuydu. Mübadele sorunu 30 Ocak 1923'te Türk ve Rum nüfus mübadelesine dair mukavelename ve protokol imzalanarak başladı. Bu sorun 19 Ekim 1934'te karma komisyonunun aldığı kararlarla çözüme ulaştı. 7 Nisan 1925 tarihinde Türkiye'ye gelen Türk sayısı 362 bine ulaşmıştı.1927 yılına kadar Yunanistan'a gönderilen Rumların sayısı ise 149 bin 851'e yükselmişti. Bu mübadele hükümleri İstanbul'da oturan Rumlarla Batı Trakya'da oturan Müslümanları kapsamayacaktı. Biz mübadiller Karaman bölgesinden ve Anadolu'nun diğer şehirlerinden Rumeli'ye ve Balkanlar'a iskan politikası gereği yerleşmek için gitmişiz. Orada bir tarih oluşturmuşuz. Akıncılarla Avrupa içlerine kadar ilerlemişiz. Osmanlı'nın Avrupa'da ki en kıymetli parçası olmuşuz" dedi.


Amasya Mübadiller Derneği'ni kurmalarındaki amacı açıklayan Kayalar, "Toplumumuzdaki farklılıklarımız bizim güzelliklerimizdir. Örfümüzün, adet ve geleneklerimizin çeşitlilikleri, en büyük zenginliklerimizdir. Bu değerlerimizi yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklarımıza aktarmak amacı ile mübadiller derneğini kurduk. Mübadil şenliklerimiz, papara yemeğimiz, yöresel kıyafetlerimiz, dernek toplantılarımızla tarihi bir kültürü tanıtacağız. Atalarımızın geldiği Selanik'e geziler düzenlemek hemşehrimiz olan Atatürk'ün doğduğu, çocukluğunun geçtiği mekanları görmek, Amasya'da ki hemşehrilerimizle bir çatı altında buluşmak amaçlarımızdan sadece bir kaçıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 17:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?