4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasyalı gurbetçiden ilginç araştırma

Almanya'da yaşayan Amasyalı gurbetçi, 12 yıldır üzerinde araştırma yaptığı kedi ve fareler hakkında yaklaşık bin sayfalık bilgi topladı.
Almanya'nın Köln kentinde yaşayan ve tatil için memleketi Amasya'ya gelen 56 yaşındaki gurbetçi Ali Aydoğan, 12 yıl boyunca Türkiye'de ve Almanya'da kediler ve fareler üzerinde çeşitli araştırmalar yaptı. Ali Aydoğan, kedi ve farelerin tarihi geçmişini araştıran ve mitolojik bilgilerle birlikte doğu kültüründen alınan 2 ciltlik hikayeler ile ek bilgi olarak kedi ve farelerle ilgili 50'ye yakın kitap ismi olduğunu, ayrıca 19. ve 20. yüzyılı içeren Türk edebiyatından kedi ve farelerle ilgili hikayeleri bir araya getirdiğini söyledi.
Aydoğan, fare ve kedilerin tarihçesini de araştırdığını ifade ederek, "Eski uygarlıklarda kedilere değişik isimlerle hitap edilirmiş. Ortaçağda kedilere muhtemelen yine kedi diyorlarmış. Mesela Uygur Türkleri kedilere Miskiç diyorlarmış, fareye ise Küskü. Daha önceden Uzakdoğu ülkelerinde kedi eti yiyen milletler vardı. Günümüzde Çin'de halen kedi eti yenmektedir" dedi.
Kedilerin ve farelerin tıpkı insanlar gibi kendi aralarında bir dilleri olduğunu belirten Ali Aydoğan, "Bir kediyi evinden 100 kilometre uzakta bir yere bırakın, gelir yine de evini bulur. Farelerde ise annelik hissi var ama aç kaldıklarında birbirlerini yiyorlar. Lağım sıçanları ise üzerlerinde veba mikrobu bulunan bitleri taşıyorlar. Veba mikrobunu fareler değil üzerindeki bitler yayıyor. Ben fareler ve kediler hakkında 10 binin üzerinde belgesel izledim. Topladığım bilgiler belgelidir. Topladığım bin sayfalık bilgilerin yanı sıra kedi ve fareler ile ilgili 150 adet gravür resim mevcut. 6 bin adet kitap içeren bir kütüphanem var" diye konuştu.
Aydoğan, bu araştırmasını kitap haline getirmeyi düşündüğünü de sözlerine ekledi.
AMASYA - İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2004 Salı 16:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?