22
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

Amasyalı lokum ustası çileden çıktı

Amasya'da dededen gelen lokumculuk mesleğini devam ettiren Muammer Palamut, lokumun Türklerin milli tatlısı olduğunu ifade ederek, lokumun tarihinin Türk boylarına dayandığını söyledi.

Kıbrıs Rum yönetiminin lokumu kendi kültürleriymiş gibi gösterip AB'ye tescil ettirmesi Amasyalı lokum ustası Muammer Palamut'u çileden çıkarttı. Lokumun Türk boylarından bu yana Türklerin bir kültürü, Türklerin milli tatlısı olduğunu söyleyen Muammer Palamut, 1895 yılında dedesinin lokumculuğu medresede öğrendiğini, sonra babasına ve daha sonrada kendisine geçtiğini belirtti.

Lokumun Türk boyları zamanında bebeklere mama olarak yedirildiğini, nişasta, su ve şeker karışımının kaynatılarak elde edildiğini belirten Muammer Palumut, "O tarihlerde şeker bulunamadığında pekmez ile kaynatılarak yapılırmış. Yapılan bu karışımın biraz daha fazla kaynatılmışı lokumdur. O zamanlarda adına Hasuda deniliyormuş, günümüzde ise lokum deniliyor. Günümüzde lokum su, şeker ve mısır nişastasından yapılıyor" dedi.

Rumların Osmanlı zamanında Türklerin içinde yaşadıklarını, Türklerin kültürünü aldıklarını herkesin bildiğini belirten Palamut, "Ermeniler gibi bizim içimizde yaşayıp kültürümüzü aldılar. Şimdide kendi kültürleri gibi kullanıyorlar. Lokum çok ustalık isteyen bir tatlıdır. Rumların Türkler kadar lezzetli yapması mümkün değil. Lokum Türklerin milli tatlısıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 15:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?