4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Amasyalı ressamdan, M.Ö 320' yi anlatan resim

Amasyalı ressam Yakup Çavuşoğlu, M.Ö 320 yıllarında kurulan Pontus Devleti’nin başkenti olan Amasya’da, Pontlular’ın ölen krallarının cesetlerini koydukları kaya mezarlarının Romalılar tarafından yıkılmadan önceki halinin resmini yaptı.

Ressam Yakup Çavuşoğlu, yaptığı araştırmalar sonrasında, Romalılar ile Pontlular arasında çıkan savaş nedeniyle Romalı General Pompeius’un Amasya’yı ele geçirerek Pont Krallığı’na ait eserleri yakıp yıkmadan önceki kaya mezarlarının resmini yaptı. Çavuşoğlu, "Yaptığım çalışmada kaya mezarlarının mimari olgusu birebir resmettim. Resim, Romalı General Pompeius’un Pont Krallığı’nın başkenti olan Amasya’yı yakıp yıkmadan önceki halini anlatıyor" dedi.

Resmin üzerinde yaklaşık 4 ay çalıştığını belirten Yakup Çavuşoğlu, "Kral kaya mezarlarının bulunduğu yerde sütun kaidelerinin yerlerinin halen mevcut olduğu tespit edildi. En ve boy ölçüleri alınıp, her iki sütun arasının ne kadar olduğunun hesabı yapılarak resme aktarıldı ve dolayısıyla ölçekli bir resim ortaya çıktı. Yine mezarların çevresinde yapılan incelemelerde evvelden var olup da şimdi görülmeyen taş duvar örgüleri, kapılar, kitabeler ve anıtsal heykel ve panoların bulunduğu yerler tespit edilerek resme döküldü. Resmin bitmesinin ardından kral kaya mezarlarının ilk hali ortaya çıktı" diye konuştu.

Mimarı açıdan mezarların birbirinden farklı olmasının nedeninin, zaman geçtikçe mimarinin geliştiğinden olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Resmin alt kısmında Pontlular’ın ruhani lideri Rahip Tess’in 3 boyutlu kabartması ve mitolojik Pegasus sembolü olan kanatlı at kabartması mevcut. Bu resim, tarihi Amasya belgelerinin derlenerek yapılan tablolardan oluşacak koleksiyonun bir parçası olacak ve 12 Haziran Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası’nda sergilenecek"

AMASYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 15:28:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?