5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya'nın stratejik planı

Amasya Valiliği tarafından hazırlattırılan ve Amasya tarımı ile kırsal gelişimini içeren stratejik planın tanıtımı yapıldı. 

Kültür Merkezi salonunda yapılan stratejik plan tanıtım toplantısına Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, Dünya Gazetesi yazarları Prof. Dr. Kenan Morton, Dr. Rüştü Bozkurt, işadamları Dr. Hasan Ünsal ve Orhan Cazgır'ın yanı sıra daire müdürleri ve tarım sektörüyle ilgilenen işadamları katıldı.

Amasya'nın tarım başta olmak üzere ticaret, turizm, eğitim konularında çıtayı yükselttiğine dikkat çeken Vali Lekesiz, "1980'li yıllarda dünyada rekabet yoktu, rekabete ihtiyaç da yoktu. Bugün dünya nüfusu geldi 6 milyar 300 milyona dayandı. Bu dünyada müthiş bir tüketim demek. Her yıl ortalama dünya nüfusuna 1 milyar yeni nüfus ekleniyor ve herkesinde gözü açıldı. Artık, tam da 'Altta kalanın canı çıksın' denilecek bir hal oldu ve herkes üretmeye başladı. Çin yılda ortalama yüzde 10 büyüyor, Singapur öyle, Rusya öyle, Türkiye öyle. Dünyada müthiş cehennemi bir rekabet var. Bütün bunlar herkesin ürettiğini, geleceğini, planlı stratejik yönetimi esas alarak geleceğe hazırlanmasını gerekli kılıyor. Amasya'da tarım oldukça iyidir. Amasya'nın tarımda, eğitimde, ticarette, sanayide de rakibi Kars değil, Trabzon değil, Amasya'nın rakibi Fransa'daki, Hollanda'daki, Amerika'daki en gelişmiş yöntemle tarım yapan çiftçilerdir. Biz çalışma arkadaşlarımızla beraber neden Amasya 10 sene sonra bütün dünyaya yaş sebze ve meyve üreten bir merkez olmasın diye yola çıktık. Tam bir hayal değil, ölümcül bir hastadan cihan pehlivanlığı beklemiyoruz. Amasya bunu yapabilecek kapasiteye sahip" dedi. 

Amasya'nın Tarım ve Kırsal Gelişim Stratejik Planı'nı hazırlayan Tokat GOPÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, stratejik planın nasıl yapıldığını ve neleri içerdiğini katılımcılara aktardı. Dünya Gazetesi yazarları Prof. Dr. Kenan Morton, Dr. Rüştü Bozkurt, işadamları Dr. Hasan Ünsal ve Orhan Cazgır da plan hakkında görüşlerini belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 09:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?