6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Amasya'ya AB'den hibe

Türkiye Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloguna Odaların Katkısı, Türkiye Oda Forumu Projesi Hibe Programı kapsamında Amasya TSO tarafından hazırlanan "Amasya Avrupa Dış Ticaret Ağı Projesi", AB'den hibe almaya hak kazandı.
Genel amacı Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) ilgili birimlerinin dış ticaret konusunda kapasite artırımı amacıyla eğitimlerinin sağlanması, oda bünyesinde bir dış ticaret departmanının kurulması, Amasya ve ilçelerindeki işletmelerin uluslararası firmalarla bir platformda buluşturulması, Amasya'nın sanayi, tarım ve turizm sektöründeki yatırım potansiyelinin yurtiçi ve yurtdışı paydaşlarla paylaşılması yoluyla Avrupa ve Türk iş dünyasının entegrasyonuna katkı sağlamak olan Amasya Avrupa Ticaret Ağı Projesi, iş adamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla TSO toplantı salonunda tanıtıldı.


Yaptığı sunumda Amasya'da ihracat potansiyeli yüksek olmasına rağmen yeterli şekilde ihraç edilemeyen ürünlerin belirlenerek tanıtımının yapılması ve potansiyelinin artırılması gerektiğini ifade eden Proje Koordinatörü Hale Ertopçu, "Verimli meyve bahçeleri ve dünya mermer rezervin yüzde 10'unu bünyesinde bulunduran yapısıyla Amasya'nın mevcut yatırım potansiyelinin uluslararası platforma taşınarak yatırımcıların dikkatinin bölgeye çekilmesi Amasya TSO bünyesinde dış ticaret departmanı oluşturularak
proje kapsamında kurulan bağlantıların sürdürülmesi ve yeni iş potansiyellerine yol açılarak Amasya'nın dış ticaret hacminin artırılması, artan iş ve ticaret hacmine bağlı olarak bölgenin istihdam olanaklarının artırılması, proje ortağı olan İtalya'nın Birindisi Ticaret Odası ve Lucca Ticaret Odası'yla ve yurt içinden belirlenecek ticaret odalarıyla kalıcı bağlantılar kurulması ve birlikte ortaklaşa çalışma kültürünün geliştirilmesi ile uluslararası anlaşmanın sağlanması projenin özel hedefleri arasında"dedi.


Toplam bütçesi 104 bin 812 Euro olan projenin 94 bin 330 Euro'luk kısmını AB'nin hibe olarak sağladığını, geri kalan 10 bin 481 Euroluk kısmının Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkısı olduğunu ifade eden TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Güripek, "Odalar ve Borsalar Birliği ile Avrupa Ticaret Odaları işbirliği içerisinde hazırlanan bu programda 22 Türk odası ile Avrupa'dan çeşitli odalar ortak olmuş ve çeşitli projeler sunmuşlardı. Amasya TSO olarak sunduğumuz bu proje hibe almaya hak kazanarak Türkiye'de 22 oda içerisinde yer aldı. Bu proje sayesinde amaçlanan, öncelikle dış ticaret konusunda ildeki potansiyeli harekete geçirme adımlarını atmaktır. Bu adımın sürekliliği ise Amasya TSO'da kurulacak bir dış ticaret departmanı ile sağlanacaktır. Aynı zamanda ihracat rakamlarının gerçeğe yakın olarak kayda alınması sağlanacaktır. Bunun sonucu olarak bu rakamlarla gümrük müdürlüğü, tarım sertifikasyon birimi gibi birimlerin ilde kurulması yolunda da önemli bir adım atılmış olacak" diye

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 11:14:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?