5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Amasya'ya dev minyatür

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Amasya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin kentin tamamını birarada görebilmeleri amacıyla kentte bulunan tüm tarihi eserlerin en ince detaylarına kadar yansıtıldığı 1900'lü yılları yaşatan bir minyatür için hazırlık içerisinde olduklarını söyledi. 

Projesi hazırlanmakta olan minyatüre çok önem verdiklerini, ince detayların yanı sıra Türkiye'de ilk defa böylesine bir minyatür yapılacağını açıklayan Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, "Maket şehir projemiz ağır ağır şekilleniyor. Bütün mimarlık ve mühendislik kurallarına ve yapıların bütün teknik ve sanat detaylarına uygun olarak hazırlanıp, tamamı ölçekli imar edilecek. 

Teklife konu olan resimlerin çekildiği tarih olan 1900'lü yılların başından itibaren bugüne kadar hiç bozulmadan ayakta kalan, ya da restore edilmiş tüm yapılar, mevcut durumlarının tüm detayları fotoğraflanıp, yerinde ölçüm yapılıp, projeleri maksimum şekilde detayları uygun olarak hazırlanacak. O tarihten itibaren bugünlere kadar ayakta kalmayı başaramamış olan yapıların fotoğrafları incelenerek gerçeğe en yakın şekilde imar edilecek" dedi. 

Maketin içerisinde olacak objelerin hareket halinde olacağını ifade eden Vali Lekesiz, "Maketin coğrafyasını planlarken uydudan çekilmiş fotoğraflardan faydalanılacak. Bini aşkın yapı, tüm yönetim binaları, tarihi camiler, medreseler, köprülerin hepsi makette yer alacak. Makete önemli bir görsel değer kazandıracak olan Yeşilırmak, yatağı boyunca akıtılacak. Yalılar ışıklandırılacak, tüm tarihi eserler ve kaya mezarları da ışıklandırılarak gölgelerin oluşması sağlanacak, Kral Kaya Mezarları'na sis efekti eklenecek. 

Tarihe uygun at arabaları ve faytonlar mevcut eksen etrafında dönerek canlılık kazandırılacak. O günkü atmosferin yaşatılması için maket insanların hareket etmesi sağlanacak. Figürlerdeki zenginliği sağlamak adına 2 bin adet figür kullanılacak. Amasya'da yaşamış ve halkın benimseyip sevdiği her mahalleden birer yada ikişer mümtaz şahsiyetin minyatürleri yapılarak maketin göz alıcı noktalarında kullanılacak" diye konuştu. 

Maketin ölçeğinin henüz belli olmadığını söyleyen Lekesiz, "1 sene içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Ölçeğiyle ilgili olarak 1/25 ile 1/100 bin arasında tartışmalarımız devam ediyor. Biz olabildiğince büyük olmasını istiyoruz ama kararını henüz vermedik. Ölçeği belli olmadığı için nereye konulacağı da belli değil" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 15:11:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
enginakyüz IP: 85.105.78.xxx Tarih : 7.11.2006 22:53:49
slm ben gurbette yasayan bir amasyalıyım o sehirki tarihle bezenmiş kültürle yoğrulmus aydınların yetiştiği ve daha nice büyük insanların yetişeceği biyer ama bence butür faaliyetlerden önce gitgide ucuruma giden amasya gençliğini eğitip oynanan oyunlardan uzak tutmalı yoksa memletketin hali nice olur saygılarımlaaa