5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Aşırı sıcaklar sağlımızı bozuyor

Amasya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Yaşlılarda, çocuklarda, kalp damar hastalığı veya şeker hastalığı olanlarda hastanın durumu daha çabuk bozulabilir" dedi.


Uzm.Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, hava sıcaklığının 32 dereceyi, nemin yüzde 60'ın üzerine çıkmasıyla ortaya çıkan pek çok sağlık sorununa genel olarak 'sıcak sendromları' denildiğini belirtti.


Sıcak sendromlarının ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sınıflandığını ama bunların çoğu zaman birbiri içine karışmış olarak görüldüğünü anlatan Uzm.Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme, kızgın güneşin altında kalındığında veya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı gelişen durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu gibi durumların ciddiyetini hiçbir zaman hafife almamak gerekir.


Yaşlılarda, çocuklarda, kalp damar hastalığı veya şeker hastalığı olanlarda hastanın durumu daha çabuk bozulabilir, hayati tehlike hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir" dedi.
Sıcak çarpmasında bilinç bulanıklığı ya da bilinç kaybına eğilimin öneminden bahseden Dr. Karadağlıoğlu, şöyle konuştu: "Bilinç bulanmasının en önemli göstergesi etkilenen kişinin saçmalamasıdır. Dikkat, siz onu abuk sabuk lafları ile sarhoş ya da şaka yapıyor zannedebilirsiniz. Ateş ile birlikte yaşanan bu durumu asla hafife almayın ve hemen hastaneye sevkini sağlayın."


Sıcak bitkinliği veya baygınlığı belirtileri olan hastalara yapılması gereken ilk müdahaleyi anlatan Karadağlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hastayı serin bir ortama götürünüz ve üzerindeki sıkı giysileri çıkarınız. Hastayı sırtüstü yatırınız ve ayaklarını vücut seviyesinden 30 santim yükseltiniz. Bilinci açıksa su veya dengeli tuz solüsyonları içirilmelidir. Sakın bilinci kapalı hastaya ağızdan sıvı veya katı herhangi bir şey vermeyiniz."


Dr. Karadağlıoğlu, sıcak çarpan hastaların sıcak ortamdan uzaklaştırılması, giysilerinin çıkarılması ve üzerine ıslak havlu konulması, kliması maksimum serinliğe ayarlanmış bir ambulans veya araçla en kısa sürede hastaneye götürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 12:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?