6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Aspir çiftçilere tanıtıldı

Kıraç alanlar için alternatif ürün olan ve Türkiye'nin yağda dışa bağımlılığının önüne geçecek olan aspir, Amasya Tarım Müdürlüğü tarafından oluşturulan demonstrasyon merkezlerinde çiftçilere tanıtılıyor.


Genellikle 8 ile 10 santim arasında boyu olan, dikenli ve dikensiz formları olan ve dikenli formların dikensizlere oranla daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, kırmızı, ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeğe sahip, tohumlarında yüzde 30 ile yüzde 50 arasında yağ oranına sahip, omega 6 ve omega 9, zeytinyağı kalitesinde olmak üzere 2 ayrı tipi olan, kuraklığa dayanıklılık, ortalama 110 gün ile 140 gün arasında yetişebilen yağ bitkisi aspir, üretiminin yaygınlaşması durumunda Türkiye'nin yağda dışa bağımlılığının önüne büyük ölçüde geçek.


Amasya Tarım Müdürlüğü, özellikle susuz alanlarda alternatif ürün olan aspirin tanıtımını yapmak için Toklucak köyünde 4 dekarlık bir arazide demonstrasyon alanı oluşturdu. Çevre köylerden gelen çiftçilerinde katılımıyla aspirin tanıtımı yapılırken, çiftçilere aspir hakkında uzmanlar tarafından teknik bilgiler verildi. Merkez Toklucak köyünde 4 dekar ve Taşova Uluköy Beldesi'nde 10 dekar olmak üzere 2 alanda demonstrasyon merkezi oluşturduklarını belirten Tarım Müdürü Ahmet Millici, "İçerdiği yağ oranı çeşitlere göre değişmekle beraber yüzde 30 ile yüzde 50 arasında olan, kuraklığa oldukça dayanıklı, sulama yapılmakla birlikte verimi de artan aspirin yağı yemeklik olarak kaliteli, biyodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi yüzde 20 ile 25 oranında protein içeren iyi bir hayvan yemi olarak ta değerlendirilen kalitededir. Ayrıca aspirin 2008 yılı ürünü destekleme primi kilogram başına 20,7 kuruş olarak belirlendi" dedi.
Yapılan hasadın ardından çiftçiler elde edilen ürünü inceleyip teknik konularda İl Tarım Müdürlüğü uzmanlarından bilgi aldılar.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 17:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali akdeniz IP: 88.228.184.xxx Tarih : 18.08.2009 18:23:33

batı karadeniz bölgesinde zonguldakta yeyişirmi bilgi istiyorum saygılar