2
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Bamyada hasat dönemi

Taşova ilçesinde üretilen çiçek bamyasında hasat dönemi başladı.

Taşova'da üretilen bamyanın hasadının başladığını ve tarlasına her gün gelinmezse üründen verim alınamayacağını vurgulayan bamya üreticisi Murat Akın, bamyanın günlük toplanması gerektiğini belirtti.

Bamyanın ekiminin nisan ayı ortalarında yapıldığını, haziran ortalarından ekim ayı sonlarına kadar hasat yapıldığını anlatan Akın, "Bamya üreticisi 3 ay boyunca her sabah düzenli olarak tarlaya gitmek zorunda. Bamya üretimi zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş" dedi.

Bamyanın günlük toplandığını, kurutulmak için iplere günlük dizildiğini dile getiren Akın, "Kuruduktan sonra piyasaya sürülür. Kayseri, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Yozgat, Eskişehir, Afyonkarahisar, Ankara, Erzincan, Erzurum gibi illere bu ürünün pazarlaması yapılıyor" diye konuştu.

Akın, kuru bamyanın kilosunun 60-65 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

Üretici Cemal Darıcı ise her yıl çiçek bamyası üretimi yaptığını ve aile bütçesine önemli ölçüde katkı sağladığını dile getirerek, "Yaklaşık 3 dönüm alana bamya ektim. Her sabah saat 5 gibi tarlaya gidiyoruz. Topladığımız yaş bamyayı üzerindeki çiçeğiyle ipe dizip daha sonra bir beze sarıyoruz. Akşam saatlerine kadar bekletip daha sonra çiçeklerini alarak kuruması için güneş görmeyen bir yere asıyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Deniz de, "Çiçek bamyası Taşova ilçemizde yaklaşık olarak yıllık 2 bin 700 dekar alanda 200 ton üretiliyor.Yaklaşık 40 köyümüzde üretilen çiçek bamyası, tarımsal üretimde en çok gelir getiren ürün" ifadelerini kullandı

AA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2013 Salı 18:23:59
Güncelleme :9 Temmuz 2013 Salı 18:25:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?