6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Bayram öncesi kasaplara eğitim

AMASYA'DA KURBAN KESİM ELEMANI YETİŞTİRME KURSU

Amasya Belediyesi Veteriner Hekimi Naim Karaoğlu, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık kesimi yapacak kasap ve kesim elemanlarına şarbon hastalığına karşı uyarı ve önerilerde bulundu.

Amasya Belediyesi ve Amasya Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle açılan kurban kesim elemanı yetiştirme- geliştirme kursuna katılan kursiyerlere eğitim veren veteriner Naim Karaoğlu, “Şarbonda şöyle bir durum var: Eğer hayvanın ağzından ve burnundan kan geliyorsa ve şarbonlu olduğu tahmin ediliyorsa bile o hayvan kesilmeden gömülür. Tabi bu hastalık temasla bulaşıyor. Hemen orda o anda kesim bırakılıp, çevresindeki insanlar uzaklaştırılır. Hem kesen kasap arkadaş hem de o ete temas eden kim varsa hepsi dezenfeksiyon işlemi yapmalı. Daha sonra olduğu gibi uygun bir yere gömülecek. Şarbonlu hayvanlarda kesildikten belli bir süre sonra akan kan olduğu gibi durur ve kan pıhtılaşmaz. Tabi bunlar şüphe uyandırır” dedi.

Amasya'da bir bölgede yaklaşık 3 ay önce 2 hayvanda şarbon hastalığı tespit edildiğini ve hemen gereken önlemlerin alındığını ve hayvanların gömüldüğünü belirten Karaoğlu, “Bizim hayvan sağlığı ve zabıtası kanunumuza göre yapılması gerekenler yapıldı. Usulüne uygun olarak gömüldü. Hastalığın çıktığı o çevre karantinaya alındı. O çevredeki bütün hayvanlar şarbona karşı aşılandı. Ama bu görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü şarbon mikrobu çok dayanıklı bir mikrop, doğada akarsularda, toprakta uzun yıllar canlılığını muhafaza edebiliyor” diye konuştu.

Amasya Halk Eğitim Merkezi, Amasya Belediyesi, Amasya Müftülüğü, İl Tarım Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen kurban kesim elemanı yetiştirme kursuna 23 kursiyerin katıldığını belirten Amasya Halk Eğitim Merkezi Müdür Başyardımcısı Fikret Yiğit, kurs süresince kurban kesmenin önemi, anlamı, davranış kuralları ve temizliği, kesim öncesi ve kesim sonrası muayene, etlerin korunması ve saklanmasında hijyenik ortamın sağlanması, kesim işlemlerinin gözlemlenmesi, kurban yüzülme teknikleri gibi konularda teorik ve pratik eğitim verildiğini açıkladı.

Yiğit, sözlü sınava girecek olan kursiyerlerden başarılı olanlara kurban kesim elemanı sertifikası verileceğini belirterek, “5 yıldır sürdürdüğümüz bu kurslarda eğitim alan kursiyerler, bayram günü kesim sahalarına giderek vatandaşlarımızın kurbanlarını dini esaslara ve temizlik kurallarına uyarak kesip gelir elde ettikleri gibi aldıkları eğitimlerle kendilerini ve başkalarını da sakatlamıyorlar” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 13:07:01
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 14:33:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?