6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Bin yıllık miras:Vakıf Medeniyeti

Amasya'da, 4-10 Mayıs Vakıf Haftası etkinlikleri içerisinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden emekli öğretim görevlisi Emin Ulu, “Vakıf medeniyeti ve Amasya'da kurulu vakıf eserleri” konulu bir konferans verdi.
Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Amasya'da düzenlediği 4-10 Mayıs Vakıf Haftası etkinlikleri içerisinde emekli öğretim görevlisi Emin Ulu tarafından konferans verildi.

Amasya Saraydüzü Kışlası Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Vali Celalettin Lekesiz, Vakıflar Tokat Bölge Müdürü İsmail Aktaş, Vali Yardımcıları Hamdullah Suphi Özgödek ve Mehmet Ali Özkan, Emniyet Müdürü Mustafa Doğan Kılınç, Jandarma Komutanı Albay İhsan Sarı, daire müdürleri ve öğrencilerin katıldığı konferans öncesinde yaptığı konuşmada, vakfın dini, medeni, sosyal amaçlı bir hayır kurumu olduğunu ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, "İslam tasavvuru içerisinde doğan, Selçuklular, beylikler ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde gelişerek hizmet hukukunu oluşturan vakıflar, bugünlere ulaşmıştır" dedi.


Tokat Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı olan GOPÜ'den emekli öğretim görevlisi Emin Ulu “Vakıf medeniyeti ve Amasya'da kurulu vakıf eserleri” konulu konferansında Türk vakıf medeniyetinin bin yıllık maddi ve manevi mirasının Türk insanı için mukaddes emanet olduğunu söyledi. Türk vakıf medeniyetin atalarımızdan gelen bin yıllık mirası bugünlere taşıdığını belirten Emin Ulu, "İnsanların hiçbir etki altında kalmadan kendilerine ait malları kendileri için kutsal sayılan bir amaca tahsis etmeleriyle meydana gelen kuruma vakıf denir.

Temelinde Allah rızası, hayır duygusu ve insanlık sevgisi yatan vakıfların İslam aleminde büyük bir hızla gelişmesi asla tesadüf değildir. Bu büyük gelişmenin sebebini İslam dininin sosyal konulara verdiği önemin altında aramak lazım. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim toplumsal dayanışmayı ve mevcut imkanların gönül rızasıyla paylaşılmasını en üst seviyede teşvik etmektedir" diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 13:59:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?