6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Boğaköy Köyü ağaçlandırılacak

AMASYA'DA AĞAÇTAN YOKSUN KÖYE 2 MİLYON FİDAN DİKİLECEK

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, Amasya merkeze bağlı Boğaköy köyü yakınlarındaki bin hektarlık blok sahaya 2 milyon adet fidan dikecek.

Yangın sezonu sonrası İzmir, Muğla, Adana, Antalya, Balıkesir ve Ankara'dan gelen dozerlerle takviyeler aldıklarını ve Amasya'daki kıraç ve bozulmuş arazilerin iyileştirilmesi çalışmaları yaptıklarını belirten Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Kaya, "Bizlerde Amasya adına bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Bunun için Sayın Orman Genel Müdürümüze teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Üzerinde yer yer ana kayanın açığa çıktığı ve otların dışında hiçbir şeyin kalmadığı bin hektarlık saha üzerinde dozer filoları ile gelecek sene ağaçlandırma yapacaklarını belirten Kaya, "Buralara ağırlıklı olarak karaçam ve sedir dikimi yapacağız. Yalnız buralarda sadece salt ağaç dikmekle orman oluşmuyor, ekosistemin oluşması lazım. Bunun içinde özellikle buraya yaban hayatını taşıyabilecek tarzda yabani faunayı oluşturacak tarzda, kuşları buraya çekebilecek tarzda yabani meyvelerle de takviyeler yapmayı düşünüyoruz. Örneğin badem gibi, alıç gibi, ahlat gibi türleri de buraya güzel bir planlama ile konuşturacağız" dedi.

Köylerinin Osmanlı'nın kuruluş yıllarına dayanan köklü bir köy olduğunu belirten Boğaköy Köyü Muhtarı Aligülü Kalburcu, "Çocukluk yıllarımda ormanı olan karşı köylere imreniyordum. Orman ve ağaç vardı diye. Köyümüze bakıldığında ise bir tane ağaç yok. Allah bugünleri nasip etti" şeklinde konuştu.

"Köy muhtarının çocukluğundan bu yana heves ettiği yeşil bir orman örtüsünün yanı sıra köylüye geleceğe yönelik dikilecek olan meyve ağaçlarının çiçekleriyle birlikte arıcılığa çok büyük oranda katkıda bulunmak, meyvelerle birlikte buranın gelir düzeyini daha farklı yönlere kanalize etmek gibi bir düşüncemiz var" diyen Amasya Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Amasya Orman İşletme Müdürü Mustafa Kotil ile birlikte söz konusu sahada incelemelerde bulunurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı ağaçlandırma seferberliği çerçevesinde Amasya Orman Bölge Müdürlüğü olarak Türkiye'den en yüksek dozda rehabilitasyon yaptıklarına dikkat çekti ve "Bu yıl için 29 bin hektar programımız vardı, bunu 34 bin 500 hektara çıkardık. Bununla beraber koruya tahvil çalışmalarıyla birlikte takriben 48 bin hektar civarında bir saha yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

AMASYA'DA AĞAÇTAN YOKSUN KÖYE 2 MİLYON FİDAN DİKİLECEK
AMASYA'DA AĞAÇTAN YOKSUN KÖYE 2 MİLYON FİDAN DİKİLECEK
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2009 Pazar 15:35:03
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 09:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?