6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Bol ödüllü yarışmalar başlıyor

Amasya Valiliği tarafından bu sene 3.'sü düzenlenen 'Amasya' konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmalarda dereceye girecek öğrencilere toplam 13 bin 200 lira ödül dağıtılacak.


Düzenlediği basın toplantısında Amasya Valiliği tarafından ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini kapsayan ve bu sene 3.'sü düzenlenen 'Amasya' temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışması ile ilgili bilgi veren Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, "Ülkemizin geleceğini inşa etmek, Türk Milli Eğitimi'nin en kutsal vazifesidir. Okuyan, araştıran, sorgulayan bir gençlik yetiştirmek de bu vazifenin en önemli adımıdır. Zira her türlü bilgi ve birikimle donatılmış, duygularını, bilgi ve birikimini çeşitli bilimsel ve sanatsal yollarla ifade edebilen nesillerin oluşması demek ülkemizin bilimde, fende ve sanatta müreffeh bir konuma ulaşması demektir. Amasya 7 bin 500 yılı aşan tarih ve kültür birikimine sahip nadide bir kent, tanık olduğu binlerce yıllık süreçle, geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kültür deryasıdır. Amasya Valiliği olarak böylesine önemli birikim ve potansiyele sahip bir kentin küresel boyutlarda bir marka kent yapma vizyonu ile çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. Bu bağlamda yapılan çalışmalar arasında özellikle eğitim ve öğretim kurumlarımızda, eğitim ve kültür faaliyetlerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi önemli bir yer tutmaktadır" dedi.


'Türkiye Okuyor' kampanyası kapsamında yürütülen 'Okuyan Amasya' projesiyle bir yandan öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için çaba gösterildiğini, bir yandan da Amasya Valiliği'nin düzenlediği 'Amasya' konulu yarışmalarla öğrencilerin yazı, şiir ve resim konularındaki yeteneklerini kullanmalarına fırsat verdiklerini açıklayan Dr. Mehmet Ali Özkan, "Bu yıl 3.'sü düzenlenen 'Amasya' temalı yarışmalarımız öğrencilerimizin mısralarında, fırçalarında ve tasvirlerinde yeniden hayat bulmuştur. Bizler yaşadığımız şehri, çocuklarımızın gözünden görme ve hissetme şansını yakalarken, çocuklarımıza da sanat yeteneklerini keşfetme imkanı sunulmuştur. Bu konuda ne kadar isabetli karar verdiğimizin en güzel göstergesi, birincisini 2006-2007 eğitim-öğretim yılında düzenlediğimiz yarışmalara katılımcı eser sayısı 630 iken 2007-2008 eğitim-öğretim yılında katılan eser sayısı bin 356 olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Projenin amaçlarını açıklayan Özkan, "Amacımız, sınavlarda elde edilecek başarının yanında eğitimin bir diğer ayağı olan öğrencilerimizin her birinin içinde keşfedilmeyi bekleyen gizli hazineyi, yeteneği bulup işlemek, öğrencilerimizin özel yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara yön vermek, öğrencilerimizi üretken bireyler haline getirerek aktif bir gençlik yetiştirmektir. Edebiyat, resim, müzik ve spor gibi alanlarda her türlü özel yeteneğe sahip öğrencilerle ilgilenerek bu yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlamak, şair, doktor, ressam bir mühendis veya yazar, bir avukat gibi kendi mesleğinin yanında güzel sanatlarla da ilgilenen çok yönlü bireyler olmalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerimizin Türkçe'yi daha doğru kullanma ve ifade edebilme alışkanlıklarını artırmaktır. Amasya'da yaşayan gençlerin şehirle olan sosyal bağlarını güçlendirecek biçimde Amasya ile ilgili araştırma yapmalarını teşvik etmektir. Dikkatlerini yaşadıkları kente çekmek, kendilerinin bu şehre ait, şehrin bir parçası olduklarını hissettirmek, şehrin her türlü değerine bu bilinçle sahip çıkmalarını özendirmektir. Hayal ettikleri Amasya'yı anlatmalarına olanak sunmak, şehrin tarihi, kültürel ve sanatsal zenginliklerinin farkına varmalarını, bunların geleceğe taşınmasını ve nesiller arası devamlılığı sağlamaktır" diye konuştu.


Yapılan açıklamada yarışmaların konu ve kategorileri şu şekilde belirtildi: "İlk ve ortaöğretim resim: 'Amasya'da Mevsimler', ilköğretim röportaj: 'Yerli ve yabancı turist gözüyle Amasya', ilk ve ortaöğretim şiir: 'Babam ve ben', ortaöğretim araştırma-inceleme: 'Amasya yöresine ait unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş meslekler', ilköğretim 2. kademe kompozisyon: 'Tarihi mekanların dilinden Amasya', ortaöğretim kompozisyon: 'Hayalimdeki Amasya belgeseline bir metin yaz', ortaöğretim öykü: 'Seyyahlar gözüyle geçmişten günümüze Amasya."
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce oluşturulan komisyonlar tarafından toplam 11 kategoride ilk 3 eser ile mansiyon, teşvik ve jüri özel ödüllerini alacak toplam 198 eser belirlenecek. Amasya Valiliği tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da dereceye giren öğrencilerin eserleri, 'Amasya İlköğretim-2009 Resim, Şiir, Kompozisyon, Röportaj Yarışmaları Albümü' ve 'Amasya Ortaöğretim-2009 Resim, Şiir, Kompozisyon, Röportaj Yarışmaları Albümü' isimleriyle birer kitap halinde yayınlatılacak. Bu sene 3.'sü yapılacak olan yarışmalar sonunda, Amasya Valiliği tarafından başarılı öğrencilerin yanı sıra onları yetiştiren ebeveynleri, öğretmenleri ve okul idarecilerinin de katılacakları bir kokteyl düzenlenecek, kokteylde başarılı olan çocuklardan her kategorideki birincilere 500 lira, ikincilere 400 lira ve üçüncülere 300 lira olmak üzere toplam 13 bin 200 lira para ödülü, kitap ve saat ödülleri, öğretmenlerine ise teşekkür belgeleri verilecek.

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 18:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?