5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Bölge hastanesi gibi

Amasya'nın ve bölgenin en büyük ve mod­ern hastanesi olan Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'nde yapılan tıbbi ve fiziki yenilikler hastaneyi bölge hastanesi konumuna getirdi.

Amasya eşrafından Ruhi Tingiz tarafından 1950 yılında 50 yataklı doğum evi olarak yaptırılan ve daha sonra 200 yataklı devlet hastanesine çevrilen binada sağlık hizmetlerinin verildiği Amasya'da, 1991 yılında Kirazlıdere Mahallesi'nde 40 bin metrekare alanda temeli atılan Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi, 13 sene sonra 2004 yılında inşaatı tamamlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapıldı.

2004 yılından bu yana yapılan tıbbi cihaz alımları ve atanan uzman doktorlar sayesinde bölge halkına hitap etmeye başlayan Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi, dış görünümü, tıbbi cihazları, uzman doktorları ve uygulanan tedavi yöntemleri ile kısa zamanda Samsun, Tokat ve Çorum'un ilçelerinden gelen hastalara da hizmet vermeye başladı.

Bölge halkına hizmet veren devlet hastanesinde tıbbi cihaz bakımından önemli yenilikler gerçekleştiğine dikkat çeken Başhekim Dr. Fikret Kaya, "İnternet randevu sisteminde değişiklik yaparak metro internet alt yapısını oluşturduk, dolayısıyla sistemi 10 kat daha hız­landırdık. Bu sistem Amasya'da ilk olarak hastanemizde kullanılıyor. Artık tıkanma, bekleme gibi bir sorun yok. Yüzde 80 internet üzerinden, yüzde 20'de telefonla randevu alınmaktadır. Şu anda randevu almakta hiçbir sıkıntımız kalmamıştır. Acil serviste yapılan bir takım değişikliklerle servisimiz 7 yataklı hale getirilmiştir. Yapılan düzenlemelerle muayene sonunda meydana gelen kaçaklar önlenerek yüzde 100 gelir artışı sağlandı. Acil servisimizde 10 adet pratisyen hekim görev yapmaktadır. Yine bu düzenlemelerle acil serviste ayda 8 bin olan muayene sayısı 12 bin hastaya çıkarılmıştır" dedi.

Acil serviste canlandırma odası oluşturduklarını ifade eden Dr. Fikret Kaya, "Daha önce hayati fonksiyonlarını yitirmiş veya yitirmekte olan hastaların müdahalesi muayene odasında yapılmaktaydı. Dolayısıyla diğer hastaların hizmet alımını aksatmakta ve acil müdahale gerektiren hastanın da müdahalesi zor koşullarda yapılmaktaydı. Resustasyon odası tam teşekküllü donatılarak ihtiyacı olan hastaya daha kalite ve hızlı müdahale edilirken, aynı zamanda muayene hizmeti de aksamamış oldu. Daha önce hastane­mizde iki katta yapılan poliklinik hizmetleri, fizik tedavi servisinin farklı bir binaya alınması ile 3 katta 56 bölümde verilmeye başlandı. Bu artış ile koridorlardaki yoğun­luklar azaldı. Polikliniklerde günde 2 bin 300 ile 2 bin 500 hastaya hizmet verilmektedir. Poliklinik öncesi bürokrasiyi en aza indirdik. Tüm işlemler polikliniklerde yapılmaktadır. Sadece film ve kan tahlilleri için hastalar poliklinikler dışına çık­maktadır. Polikliniklerde görev yapan doktorlara dizüstü bilgisayar dağıtıldı ve dolayısıyla doktorlarımıza tahlil sonuçlarını odalarında izleyebilme imkanı sağ­landı" diye konuştu.

Ameliyathanede 60 bin YTL harcama yaparak bir takım değişiklikler yaptıklarını açıklayan Dr. Kaya, şunları söyledi: "Ameliyathanede yalıtım sağlandı. Kapılara şifre sistemi yerleştirerek herkesin giremeyeceği bir düzen sağladık. Stratözen yönetimi ile kirli mal­zemeler temiz malzemelerle ayrı ayrı yollarla ameliyathaneye girmekte. Böylece sterilizasyon sağlandı. Hastanemizde digital ultrasyonu devreye soktuk. Digital röntgen içinde ihale süresi başlattık. En kısa sürede hizmete girecek ve hastalarımız artık film çektirmeyeceklerdir. 60 Adet 3 kişilik odaları 2'şer kişilik oda haline getiriyoruz. Her odaya 40 ekran LCD televizyon, mini buzdolabı ve refakatçi koltuğu konuluyor. Bunu yatak sayısını düşürmeden yapacağız. Hastanemizde yatak sayısını yine 410 olarak kalacaktır. Amacımız hastalarımıza ev ortamını aratmayacak düzenleme sunmaktır. Hastanemizde doktor odası oluşturduk, burada hem eğitim verilmekte hem de toplantılar yapılmaktadır. Ayrıca doktorlarımız bu odada istirahat etmektedir."

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 10:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?