15
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

Çiftçi demir seraya yöneldi

Amasya'nın Ovasaray, Kızılca ve Aksalur köylerinde köylülerin tamamı seracılıkla uğraşırken, mevsim sebzelerinin yetiştirildiği seralarda üretilen domateslerin büyük bir kısmının Rusya'ya ihraç edildiği belirtildi.

Amasya'dan Türkiye'nin büyük bir kısmına gönderilen domates ve salatalıkların yetiştirildiği Ovasaray, Kızılca, Aksalur köylerinde yıllardır yapılan seracılık köylülerin tamamının gelir kaynağı durumunda.

İlk yıllarda çoğu köylünün rağbet göstermediği ve daha sonraları karlı bir iş olması nedeniyle çiftçilerin tamamının yapmaya başladığı seralarda domates, salatalık, biber ve bunların dışında mevsim sebzelerinin yetiştirildiğini söyleyen Ovasaray, Kızılca, Aksalur Köyleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Sarı, Türkiye genelinde temmuz ayında domates üretiminin bitmiş olmasına rağmen, köylerindeki seralarda domatesin yeni olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin tamamının temmuz ayındaki domatesinin Amasya seralarından karşılandığını söyledi.

1 dönümlük alanda yapılan demir bir seranın sulama boruları ve naylonu ile birlikte çiftçiye yaklaşık 15 bin YTL'ye mal olduğunu ifade eden Murat Sarı, "Bizim bölgede seraların büyük çoğunluğu ağaçtan yapılma. Ağaçtan yapılan seralar dayanıklı olmuyor, naylon çabuk yırtılıyor ve ağaçlar çabuk çürüyor. Çiftçilerimiz yavaş yavaş demirden yapılma seralara yöneliyor, bu da biraz masraflı olduğu için çiftçilerimizin yapması zaman alıyor. Bizim kooperatifimize bağlı köylerde yaklaşık 2 bin dönümlük arazide seracılık yapılıyor. Kooperatif olarak hedefimiz 100 üyemize demir sera yaptırmak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 14:54:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?