5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Çiftçiler için eğitim bahçesi

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde çiftçilerin eğitimi için ceviz ve bodur kiraz fidanlarının bulunduğu bir bahçe düzenlendi.


Bin 800 dekar meyve bahçesi bulunan Gümüşhacıköy’e bağlı Gümüş beldesinde Gümüş Belediyesi, Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça'nın girişimleri ile atıl halde duran bahçede 14 dekara kapama ceviz fidanı, 10 dekara da bodur kiraz fidanı dikilerek damlama sulama sistemi kuruldu.

Bir anlamda Gümüşhacıköy çiftçilerinin eğitim görmeleri için yapılan bahçenin bir bölümü TÜBİTAK destekli yeni çeşitlerden oluşan ceviz bahçesi olarak düzenlenirken, diğer bir bölümü de Özel İdaresi Genel Sekreterliği destekli yarı bodur kiraz bahçesi olarak hazırlandı.


Düzenlenen bu bahçenin bir anlamda çiftçilerin okulu olacağını ifade eden GOPÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, "Buradaki bahçede 300 adet fidan bulunuyor. Burada TÜBİTAK projesini devreye soktuk. TÜBİTAK projesinden Türkiye'de 11 ilde var. Bu 11 ilden biriside Amasya. Bu bahçede Amerika, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin birçok çeşidini görebilirsiniz. Türkiye'de 24 dekar olup da içerisinde en fazla çeşit sayısı olan tek bahçe burası. Burası çiftçilerimizin eğitim yeri olacak. Buradan aldığımız sonuçları paylaşacağız" dedi.


Düzenlenen bahçeyi AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle ve Prof. Dr. Yaşar Akça ile birlikte inceleyen Vali Celalettin Lekesiz, "Tarım artık 21. yüzyılda herkesin yaptığı geleneksel bir iş olmaktan çıktı ve pek çok sektörde olduğu gibi profesyonelce yaklaşılması gereken bir sektör oldu. Her yaptığımız işi küresel boyutu ve rekabeti göz önüne alarak geleceğimizi belirlemek gerek. 2007 yılı sonu itibariyle tarımdan aldığımız parasal karşılık 724 bin YTL. Örneğin Fransızlar bu toprakları işletseydi muhtemelen 10 milyar YTL olurdu. O halde bizim yapmamız gereken çok iş var. Artan giderlerimizi karşılayabilmemiz için 30 sene önceki üretim yöntemlerimizle hareket edersek, gelirimiz ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmez. Dünya şartlarını, ülke şartlarını çok iyi değerlendirip profesyonel olarak meseleye bakmamız gerek" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 13:20:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?