5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Çiftçilere güve uyarısı!

ÇİFTÇİLERE DOMATES GÜVESİ UYARISI

Amasya İl Tarım Müdürlüğü, domates üreticisi çiftçileri domates güvesine karşı uyardı.

Amasya İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri, yöredeki çiftçilerin iş yoğunluğunun daha az olduğu kış aylarında düzenledikleri toplantılarda bitki hastalıkları ve zararlıları hakkında bilgilendiriyorlar. Amasya'da örtü altı domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Büyük Kızılca köyü ile il merkezine bağlı Yazıbağları Mahallesi'nde domates güvesi zararlısı hakkında 5 gün süreyle çiftçi eğitim toplantısı yapıldı.

İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hayrullah Göktekin ile mühendisler İlknur Çöpoğlu, Gülten Güngör ve Evrim Ekercan tarafından verilen eğitimlere 50 çiftçi katıldı. Güney Amerika kökenli bir zararlı olarak bilinen domates güvesinin (tuta absoluta) Avrupa'dan sonra Türkiye'ye de bulaştığını belirten Bitki Koruma Şube Müdürü Hayrullah Göktekin, “Yunanistan üzerinden İzmir ve oradan da Akdeniz Bölgesi'ne yayıldığı tahmin edilen domates güvesi, tarla ve örtü altı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumundadır” dedi.

Amasya'da da eylül ayı başlarında domates güvesine rastlandığının altını çizen Göktekin, “Bu zararlının dişisi yılda 120 ile 260 adet yumurta bırakabilir. Çevre şartlarına bağlı olarak bir dölünü 29 ile 38 günde tamamlar. Kışı yumurta, pupa veya ergin olarak geçirir. Zararlı şartlar uygun olduğu sürece yılda 10-12 döl vermektedir. Zararlıya karşı kültürel tedbirler alınmalı ve kimyasal mücadele yöntemleri zamanında ve toplu olarak yapılmalıdır” diye konuştu.

Göktekin, domates güvesinin ilerleyen yıllarda çok daha önemli bir sorun haline gelebileceğini, bu sebeple üreticilerin domates güvesine karşı dikkatli olmalarını önerdi.

Ziraat Mühendisi İlknur Çöpoğlu ise, domates güvesinin tanımı, biyolojisi, zarar şekli, zarar zamanı ve söz konusu zararlıya karşı alınacak kültürel tedbirler ve kimyasal mücadele yöntemleri hakkında çiftçileri bilgilendirirken, çiftçilere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan film ve slaytlar izlettirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2011 Çarşamba 14:46:04
Güncelleme :24 Ocak 2011 Pazartesi 14:56:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?