4
Mayıs
2024
Cumartesi
AMASYA

Çiftçilerin birliğinden güç doğdu

Amasya'da 1998 yılında çiftçilerin bir araya gelerek kurdukları Amasya Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği, bugün 650 üyesi ve bu üyelere ait 15 bin kültür ırkı sığır ile günlük 12 ton süt üretimi yapıyor.


1998 yılında Amasya'nın Merzifon ilçesinde kurulan Amasya Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği'nin Amasya Şubesi açıldı. 10 yıl önce çiftçilerin kendi aralarında toplanarak yüksek süt verimli hayvanlar yetiştirmek amacıyla kurdukları birliğin amacının mevcut imkanlarla en az masrafla en yüksek verimi verebilecek süt sığırı yetiştirerek, yetiştiricilerin bütçesine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak olduğunu belirten Amasya Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Güner Aslan, "Birliğimizin soy kütüğü kayıtlarında asil ve aday üyeler olmak üzere 600 işletme kaydı bulunmakta. Ayrıca 5 adet şirket ve 22 adet tarımsal kalkınma kooperatifinin birliğimizde işletme kaydı mevcut. Bu işletmelerde kayıtlı hayvan sayısı ise 15 bin" dedi.


Türkiye'nin hayvansal üretimini artan talebi karşılayacak şekilde artırmadığı için ithalatçı ülke haline geldiğini söyleyen Güner Aslan, "Hayvansal üretimin artırılmasının başlıca yolu sığır varlığının ıslahıdır. Islah yapabilmenin koşuluda soy kütüğü kayıtlarına sahip olunmasıdır. Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar devlet tarafından yürütülen ıslah çalışmaları ya yetersiz kalmış, ya da etkisiz olmuştur. En önemlisi ıslah çalışmalarında süreklilik sağlanamamıştır. Soy kütüğü ve ıslah çalışmalarının sürekli ve belirli bir sistemde yürütülebilmesinde başarının anahtarı yetiştiricileri işin içine çekmek, onlara sorumluluk yüklemek, sorunları ve çözümü sahiplenmelerini sağlamaktır. Bunun da gerçekleşmesinin bilinen en iyi yolu yetiştiriciler tarafından kurulan ve yönetilen yetiştiriciler birlikleridir. Bu amaçla 1995 yılında kurulmaya başlayan birlikler ile bu sorun giderilmiş ve üretim seviyesi her yıl giderek artmıştır" diye konuştu.


Birlik üyeleri ve Birlik Başkanı Güner Aslan ile birlikte Amasya merkez şubenin açılışını yapan Vali Celalettin Lekesiz, Amasya Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği'nin kent genelinde çalışan en iyi birliklerden birisi olduğunu ifade ederek, hayvancılığı 3-5 taneden çok, maliyetin minimum düzeyde gerçekleşeceği bin 2 bin tane hayvanın yetiştirildiği çiftliklerde yapmanın gerektiğini söyleyen Vali Lekesiz, "Tek tek yetiştiricilik yapmak yerine 15-20 tane çiftçi bir araya gelerek maliyeti en aza indirip ortaklık kültürünü geliştirirler. Bu birlik 10 yılda ilin tamamında faaliyet gösterir hale gelmiş. Amasya'da toplam 25 bin adet bulunan kültür ırkı sığırın 15 bin tanesini yetiştirenleri üyesi yapmış" diye konuştu.


130 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Amasya'da kültür ırkı oranı yüzde 19,5 olduğunu ve bu rakamın çok düşük olduğunu açıklayan Lekesiz, "Hayvansal varlığın ıslahı hem et, hem de süt verimini artırır. Perakende yapılan işlerde sonuç alınmaz. Örgütlü toplum her zaman örgütsüz toplumdan güçlüdür" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 16:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?