5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Çocuklarda veremin teşhisi çok zor

Amasya Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, dünyada en yaygın ve ölümcül hastalıklardan birisinin tüberküloz olduğunu belirterek, "Çocukluk çağında verem hastalığının tanısı oldukça zordur" dedi.

 


Verem hastalığının bilinen en eski hastalıklardan birisi olmasına, sebebinin kesin olarak bilinmesine, 50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunulabilir bir hastalık olmasına karşın halen dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam ettiğini kaydeden Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Damlacık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla giren mikrop, akciğerlere yerleşmekte ve oradan da beyin zarına, kemik iliğine ve lenf bezlerine yayılabilmektedir. Özellikle çocuklarda ölüme kadar gidebilen çok ağır tablolar oluşturmaktadır. Hasta kişilerin erkenden teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kaynak onlardır. Bir hasta yılda ortalama 10 sağlam kişiye hastalığı bulaştırmaktadır" diye konuştu.


Verem hastalığının sıklığının dünyada giderek artış gösterdiğini açıklayan Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Çocuklarda verem hastalığının doğal seyri ve klinik bulguları erişkinlerde görülen hastalıktan belirgin olarak farklıdır. Çocuklar daha az hastalığa özgü belirtilerine sahiptir. Aynı zamanda laboratuar yöntemleri daha az yardımcı olur. Verem hastalığından şüphe edilen çocuklarda tedavi almasına rağmen yüksek ateş varsa, 2 haftayı geçen uzamış öksürük varsa, iştahsızlık, kilo kaybı gibi sadece vereme özgü olmayan belirtiler varsa ileri tetkik için konunun uzmanı bir hekime başvurmak gerekir. Aşı konusunda bazı çevrelerin akıl karıştırıcı yaklaşımları varsa da ülkemizin durumu göz önüne alındığında bu aşı mutlaka yapılmalıdır. Doğumu takiben ikinci ay sonunda ve ilkokula başlayan her çocuğa BCG aşısı denilen tüberküloz aşısı yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 10:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?