5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

ÇYDD: Sosyete Klübü değiliz

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Amasya Şubesi 4. Olağan kongresini Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda sivil toplum temsilcileri ve dernek üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Genel kurula ADD Amasya Şubesi, Eğitim-Sen, CHP İl ve İlçe örgütü temsilcileri de katıldı. Toplantıda söz alan sivil toplum örgüt temsilcileri ülkenin içinde bulunduğu durum ile ilgili endişelerini dile getirerek, sivil toplum örgütleri olarak harekete geçilmesi gerektiği, birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğinin altı çizildi.

Gündem gereği söz alan ÇYDD Amasya Şube Başkanı İsmet Eyüboğlu, derneğin etkinlikleri ile ilgili genel kurula bilgi verdi ve değerlendirmelerde bulundu. Eyüboğlu,  "Yaşadığımız dünya gittikçe ilkelleşiyor, insana yabancılaşıyor, insanlığın geleceği gittikçe kararıyor. Kendi ülkemizdeki durum da dünyadaki gelişmelerden payına düşeni alıyor. Ülke giderek ortaçağ karanlığına çekilmeye, insanlar yaşam zorlukları karşısında pasifize edilmeye, kullaştırılmaya çalışılıyor. Bizden sonra gelecek kuşaklar adına karamsarım. Yine de umudumu insandan, insanlıktan kaybetmek istemiyorum. İnsanlık tarihsel geçmişinde bir çok engellenmeler, yasaklamalar, kırımlar yaşadı. İnsanlık karşısına çıkan tüm engelleri yıkarak, savaşarak bu günlere geldi. İnsan en kötü gününde bile aydınlığa kendi çabasıyla çıkmasını bildi. İşte Ulusal Kurtuluş Savaşı da bu aydınlığa çıkmanın en somut örneğidir. En kötü günler de bile bir çıkış yolu bulmanın en somut kanıtıdır. Amasya Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en önemli tanığıdır." Dedi. ÇYDD’nin on altı yıl önce kurulan aydınlanmacı, çağdaş bir dernek olduğunu belirten Eyüboğlu, "ÇYDD tarafsız değildir. Bilimden, demokrasiden, Atatürkçülükten, laiklikten, çağdaşlıktan, aydınlanmadan yana taraftır. Bu özelikler taşımayanlar bu derneğin içine giremez." dedi.

ÇYDD’nin sosyete kulübü, yardım kuruluşu olmadığını ve hiçbir siyasi partiyle yakınlaşmadığının altını çizen Eyüboğlu,  "Ülkenin geleceği söz konusu ise, herkesin elini taşın altına koyması, üzerine düşeni yapması gerektir. Bayan ve gençlerin olmadığı örgütlenmelerde ilerlemenin, çağdaşlaşmanın, demokratikleşmenin olanağı yoktur. Çağdaş toplum örgütlü toplumdur. Örgütsüz bir toplumun aydınları havanda su dövüyor demektir." ifadelerini kullandı.

Gündem gereği söz alan Namık Çetin Şahin Sivil Toplum Örgütlerinin projeler üretmesi, halkla bütünleşmesi gerektiğini belirterek,  "Çağdaşlık, Atatürkçülük bilincini, bilgisini hizmetle topluma yansıtmakla olanaklıdır." dedi.

Eğitime yönelik çalışmaların önemini vurgulayan Ömer Cengiz'de,  derneğin bu konuda oldukça başarılı çalışmalar yaptığını belirtti. "Sivil toplum örgütleri olarak karşı duruşumuzu gösteremiyoruz." diye özeleştiri yapan İsmet Şimşek, ülkede hiçbir şeyin iyiye gitmediğini, demokrasi adına birçok kazanımın tehlikede olduğunu, sivil toplum örgütlerinin yaşananlar karşısında karşı duruşunu gösteremediği ve gösterse de cılız kalındığını belirtti.

ÇYDD Amasya Şubesi yönetimine iki yıllığına Kamil Ayazlar, Zübeyde Bütüner, Hanım Ergin, Namık Çetin Şahin, Yurdagül Tüzün, Mücella Yazgan, Ülker Batur seçildi. Denetleme kurulu ise Gülşen Kaldırım, Ganimet Çtin, Mehmet Menekşe’den oluştu.

Mükerrem Uzun-Kenthaber/Amasya
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 13:09:04
Güncelleme :1 Mart 2005 Salı 13:14:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?