7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Ebelik kutsal bir görevdir

Memur-Sen Amasya İl Başkanı Fatih Kocur, "Ağır çalışma koşulları altında görevlerini yerine getirmeye çalışan ebelerimiz, sağlık sistemimizin önemli unsurlarından olmasına rağmen ne yazık ki, hala hak ettikleri değeri görememektedirler" dedi.
Tarihin en eski mesleklerinden birini ifa eden ebelerin yeni bir canlının dünyaya gelmesinde anne ve çocuk sağlığı açısından üstlendikleri sorumluluk nedeni ile kutsal bir görevi icra ettiklerini açıklayan ve Türkiye'de özellikle Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri'nin sunumunda ve geliştirilmesinde büyük bir fedakarlık ve özveri ile görevlerini yapmaya çalışan ebelerin pek çok sorunu bulunduğunu, görev tanımlarının yapılmaması nedeniyle ebelerin görev ve yetki sınırlarının dışında çalıştırılma durumuyla karşılaştıklarını açıklayan Memur-Sen İl Başkanı Fatih Kocur, 21-28 Nisan Ebeler Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, "Doğum yaptırma, gebe takibi, loğusa ve yeni doğanın bakımı gibi çok önemli görevleri üstlenen ebelerimiz, sundukları bu sağlık hizmetine rağmen, yardımcı sağlık personeli olarak nitelendirilmekte, yüksek eğitim düzeyine ihtiyaç duyulmayan bir meslek grubu olarak görülmektedir.

Gelişmiş ülkelerde ebelik mesleğinin icrasında lisans seviyesinde eğitim yasal bir zorunlulukken, biz de lisans düzeyinde ebelik eğitimi 10 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ebelerimizin lisans düzeyinde formasyona sahip olmaları için lisans tamamlama hakkı isteyen sendikamızın çabaları netice vermiş ve lisans tamamlama programının önümüzdeki eğitim-öğretim döneminden itibaren başlaması noktasına gelinmiştir. Vekil ebe uygulamasının başlatılmış olması sendikamız açısından kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Sağlık-Sen olarak vekil ebe uygulamasına son verilmesi ve vekil ebelerin kadroya alınması noktasındaki mücadelemiz sürmektedir" diye konuştu


Ebelerin yönetim birimlerinde görevlendirilmemelerinin de diğer bir haksızlık olarak öne çıktığını ifade eden Fatih Kocur, "Ebelerimizin başhemşirelik gibi görevlere mevcut yasadan kaynaklanan engeller nedeniyle atanamaması da haksızlıktır. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil eden bu engel ortadan kaldırılmalı ve ebelerimizin de hastanelerde başhemşirelik görevi alabilmeleri sağlanmalıdır. Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda ve AB ülkelerinde ebeler, obstetrik ultrason ile gebelik takibi yapmakta, belli ilaçları reçete edebilmektedir.

Ancak ülkemizde yürürlükte olan 1219 sayılı yasa ebelerimizin bu işlevlerine izin vermemekte ve ebelik rollerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. 80 yıllık yasa ile hakları düzenlenen ebelerimizin günümüz şartlarına uygun, uğradığı haksız uygulamaları sona erdirecek, görev ve sorumlulukları ile yetki sınırları çizilmiş çağdaş bir yasaya sahip olmaları en temel haklarıdır" şeklinde konuştu.
Kocur, yasa değişikliğinden sonra yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: "Vekil ebe uygulamasına son verilmeli ve sağlık hizmetleri kadrolu sağlık çalışanları eliyle sunulmalıdır. Ebelerin acilen ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Performansa dayalı ve adil olmayan döner sermaye uygulamasının tüm sağlık çalışanlarını kucaklayıcı, herkesin hakkının adil bir şekilde dağıtılmasına olanak sağlayan bir sisteme dönüştürülmesi gerekmektedir.

Bu anlamda döner sermaye gelirlerinden ebelerin gerekli düzenlemeler yapılarak daha fazla faydalanmaları sağlanmalıdır. Ebelerde uzmanlığa imkan tanınmalıdır. Özellikle köylerde görev yapan ebelerin lojman sorunlarının çözülmesi ve yeni lojmanların yapılması gerekmektedir. Yine köylerde hizmet veren ebelerin izin, mesai sorunları çözülmeli ve malzeme eksiklikleri giderilmelidir. Tüm ebeler 2 yılda bir hizmet içi eğitimden geçirilmeli ve bu çerçevede sürekli bir yayın organı bastırılarak gönderilmelidir.

Ayrıca bakanlık merkezinde ebelerin sorunlarıyla ilgili bir birimin oluşturulması ve sorunların bu birim aracılığıyla çözüme kavuşturulması elzemdir. Başta ebeler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı verilmelidir. Özellikle köy ve beldelerde hizmet veren ebelere mutlaka fiili hizmet zammı verilmesi gerekir."

İha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 12:42:23
Güncelleme :22 Nisan 2009 Çarşamba 23:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nuray SARI IP: 88.224.9.xxx Tarih : 22.04.2009 21:21:40

köylerde genelde ebeler için lojmanlar vardır.ancak çokları beğenipte oturmazlar maalesef