5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Eczacılar meydanlara inecek

Amasya Eczacı Odası Başdenetçisi Eczası Sevile Çıtır, tasarruf önlemleri ile hastaların ilaca ulaşmasının engellendiğini iddia etti.


Eczanelerin 4 yıldır ayakta kalma mücadelesi verdiklerini, eczanelerin 1/3'inin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten 47. Bölge Amasya Eczacı Odası Başdenetçisi Sevile Çıtır, Amasya Eczacı Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de 72 milyon nüfusa sağlık ve ilaç hizmeti veren 28 bin eczacının 'bıçağın kemiğe dayandığı' günler geçirdiğini, bunun yanı sıra, eczacıların ilaçta tasarrufun bedelini ödediklerini ifade etti. Muayene ücreti tahsildarlığı değil, sağlık hizmeti vermek istediklerini açıklayan Sevile Çıtır, "Özellikle konsolide bütçe ve yeşil kartta ilacın bedeli çoğu zaman geç ödeniyor. Şimdi bir de avans adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75-90'ının 80 gün sonra, geri kalanının belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çok açıktır ki, avans sistemi eczanelerin kapısına kilit vurulması demek. Kamuya ilaç verdiğimizde yaptığımız eczacı iskontolarının yanı sıra, kamu kurum iskontosu adı altında yeni bir iskonto vermek zorunda bırakıldık. Devlet serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmet sunucusu olarak görmüyor. Oysa eczaneler yaygınlıkları ve eczacılar sundukları danışmanlık hizmeti ile sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Sağlık sisteminin giriş kapısı ve son halkası olarak eczacılar vazgeçilmez sağlık çalışanlarıdır" diye konuştu.


Çıtır, 21 Aralık'ta Ankara'da tüm eczacılar ve eczane çalışanlarının katılacağı bir yürüyüş düzenleyeceklerini ifade ederek, “Bugünlerde yine Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşme masasındayız. 31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahipleri ilaçlarını eczanelerden alamayacak. Eczacılık temel yasasının şirketlerin değil, bu mesleği yapan eczacıların ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz. İlaç Fiyat Kararnamesi'nin 2004'ten beri değişmeyen karlılık kademelerinin ve oranlarının günün gereklerine uygun bir biçimde yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Yeşil kart ve konsolide bütçeye bağlı hak sahiplerinin reçete geri ödemelerinin zamanında yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 15:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?