7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Eczacılardan 4 aralık uyarısı

ECZACILARDAN 4 ARALIK UYARISI

Amasya Eczacı Odası Başkanı Besim Gökalp, 4 Aralık'tan itibaren geçerli olacak fiyat listelerinin yayımlanması ve kamu kurum indirimi uygulanacak olan 700 kalem ilaçta indirimlerin başlamasıyla, bütün eczacılar açısından yaşamanın son derece zorlaşacağı hatta bazı meslektaşlarını hemen ve doğrudan batma noktasına getirecek uygulamaların yürürlüğe gireceğini iddia etti.

Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç fiyat düşüşlerine karşı olmadığını, ancak bu düşüş sürecinde önlem alınmazsa ilk elden 3 bin, yılsonuna kadar ise 7 bin eczanenin kapanabileceğini, diğerlerinin de bu düşüşlerden önemli ölçüde etkileneceğinin öngörülmekte olduğunu belirten Gökalp, “Bizim için, eczanelerimizi korumak ve halk sağlığını korumak arasında kopmaz bir bağ vardır. Zira, kapanacak eczanelerimizin 3 bini ilçe, belde ve semtlerde tek eczane olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda eczacı rafına ilaç koyamayacak kadar eritilmişse, ilaç yokluğunda yaşanacak sıkıntılar da hastalarımıza yansıyacaktır. Oysa, son dönem yaşanan gelişmeler açıkça göstermektedir ki, özellikle ekonomi alanındaki karar alıcıların amacı eczaneleri ve hasta sağlığını korumak değil, eczane sayısını azaltarak, büyük bir deprem yaratmak ve bu depremin yıkıntılarından piyasayı yeni baştan yapılandırmaktır. Bu, bugüne kadar mesleğimize yönelmiş en büyük tehdittir. Bu büyük, radikal, yıkıcı düzenlemeyi başka büyük, radikal ve yıkıcı değişimlerin izleyeceğinden endişe etmekteyiz. Sağlığı parayla bitiştirenler, sağlık alanını ekonominin insafına terk edenler, Sağlık Bakanlığı'nı bir tabelaya indirgeme mantığında olanlar, önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak sağlık sorunlarından da sorumlu olacaktır” dedi.

Stok zararlarının firmalar tarafından karşılanması ile ilgili genelgenin sorunlarını çözmek bir yana, eczacıların tepkisini hafifletmek ve sorunu perdelemek üzere kaleme alındığını iddia eden Gökalp, “Bu genelge stok zararı sorununu çözebilseydi, son beş yıldır aynen genelgede yazdığı gibi yapılmayan uygulama çözerdi. Üstelik, stok zararları buz dağının görünen yüzüdür. Daha önemli ve eczaneleri kapanma noktasına getirecek olan süreç, ilaç fiyat düşüşleri ve kamu kurum ıskonto artışlarıdır. Bizler, 'feda edecek tek bir eczanemiz yok' dedik, bugün daha da kararlı bir biçimde tekrar ifade ediyoruz. Eczanelerimizin teker teker kapanmasına izin vermeyeceğiz, seyirci kalmayacağız. Taleplerimizin yerine getirilmediği durumda 4 Aralık'tan itibaren teker teker kapatmaktansa, hep beraber kapatmayı tercih edeceğiz” diye konuştu.

18 Eylül 2009'da yayımlanan tebliğ ve kararnameler ile kamu kurum indirimleri, referans fiyatlarda korumanın kaldırılması, orijinal ve eşdeğer ilaçlarda referans bandının yüzde 60'a çekilmesi ile ilaç alanında 3.3 milyar TL'lik bir tasarrufa gidilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2009 Salı 16:03:05
Güncelleme :1 Aralık 2009 Salı 17:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?