5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

El yazmaları CD'ye aktarılıyor

Amasya Bayezid Halk Kütüphanesi'nde bulunan tarihi elyazması eserlerin yıpranmasının önüne geçilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından CD'lere kaydedilmesi çalışmaları sürüyor. 

Amasya Bayezid Halk Kütüphanesi'nde, aralarında 850 yıllık elyazması Kur'an-ı Kerim, Konevi ve Fahretten Razi Tefsirleri gibi tüm İslam ülkeleri tarafından bilinen eserler ve Sultan 2. Bayezid'in emriyle yaptırılan kütüphanenin bulunduğu medreseyi kendi el yazısıyla bağışladığını ifade eden eserle Sahihi Buhari hadis-i şerif kitapları gibi çok önemli elyazması ve tezhip süslemeli eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından CD'ye aktarılıyor. Kitapların kullanımdan meydana gelecek yıpranmalara maruz kalmamaları, isteyen herkesin CD'lerden bu kitapları inceleme fırsatı bulmaları için yapılan çalışmayla bu zamana kadar 800 adet eserin CD'ye aktarıldığını belirten Kütüphane Müdürü Mustafa Gül, "İsteyen herkes bu kitapların CD'lerinden faydalanabilecek. Böylelikle kitaplar yıpranmamış olacak" dedi. 

5 kişilik bir ekip tarafından yapılan CD'ye aktarma çalışmalarının tamamlanmasından sonra eserlerin yine kütüphanede kalacağını söyleyen Mustafa Gül, kitapların bulunduğu yerin çelik kapı ve kepenkli bir yer olduğunu, alarm sistemi bulunan odada yangın dedektörü olduğunu ve güvenlik görevlileri ve kameralarla sürekli takip edildiğini açıkladı.
iha
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2006 Cumartesi 10:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?