6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Elma Esençay'ın umudu oldu

Amasya'nın Taşova ilçesi Esençay beldesinde tütün yetiştiren üreticileri elma üretimine yönlendiren Belediye Başkanı İlhan Arduç, beldenin geleceğini şekillendirerek çiftçilerin daha çok kazanmalarını sağladı.

Taşova'da tütün üretimi ile bilinen Esençay beldesindeki üreticilerin tütüne konulan kota yüzünden yaşadıkları sıkıntıyı gören Belde Belediye Başkanı İlhan Arduç, belde sakinlerini Amasya Elması üretimine yönlendirdi. 2005 yılında belde genelinde 40 bin fidan dikilmesini sağlayan Başkan İlhan Arduç, aradan geçen 4 yıl içinde belde çiftçilerinin tütünden kazandıklarından daha çok para kazanmalarını sağladı.

Tütünden elde edilen karın 3-4 kat daha fazlasını elde etmeye başladıklarını açıklayan İlhan Arduç, "Bizim belde halkına verdiğimiz fidanlar sertifikalı ve AB standartlarına uygun fidanlardı. Şimdi ürettiğimiz ürünlerde AB standartlarına uygun ürünler. Bu yüzden ürünlerimizi satmakta güçlük çekmiyoruz. Artık diktiğimiz fidanlarımız ürün vermeye başladı ve kazanmaya başladık. 20 ton elma üretimi yaptık ve bunu satarak 16 bin lira kazandık. Bundan sonraki senelerde bu rakam artarak katlanacak" dedi.

Bu sene Fransız menşeli bir elma fidanı getirdiklerini ve bundan deneme amaçlı olarak 500 adet diktiklerini söyleyen Başkan Arduç, "Yaptığımız deneme üretimlerinde bu ırkın daha verimli olduğunu gördük. Sertliği ile soğuk hava deposuna konulmaya ihtiyacı yok, tadı ise Amasya elması gibi lezzetli, sert ve sulu. Bunun yanı sıra bizden armut üretimi için talep oldu. Pazar sorunu olmayan, bölgemize çabuk adapte olan deveci armudu üretimi için harekete geçtik ve 500 adet fidan diktik. Bu fidanlardan umduğumuzdan daha iyi sonuç aldık. Şimdi belde halkına önerdik ve alternatif bir ürün daha ortaya koymuş olduk. Amacımız halkımızın bu üretimler ile daha güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmalarını sağlamak. Bunu başardık ve Esançay markasıyla beldemizin ününü bir anda tüm Türkiye'ye yaydık" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 01:54:40
Güncelleme :8 Mart 2009 Pazar 02:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?