5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Emekler çöpe gitti

Amasya’nın ilçelerinde alternatif ürün olarak yoğun olarak ekilen soğan iç ve özellikle Irak, Suriye, İran gibi komşu ülkelerimizde alıcı bulamayınca yüz binlerce ton soğan çöpe atıldı.

Soğanlarını satamayan çiftçiler depolarında bulunan soğanları açık araziye, Ters Akan Irmağına, köylerin kenarlarına döktüler.

Yüz binlerce ton soğan rast gele döküldüğü yerlerde de büyük oranda çevre kirliliğine neden oldu. Soğan üretici çiftçi soğanını satamayınca tonlarca soğanı çöpe dökerken, soğanı satamadığı gibi zarar eden üretici, bir de çürümüş soğanı çöpe dökerken ikinci kez işçi çalıştırıp, nakliye parası vermek zorunda kaldı.

Çiftçinin yüzünü güldüren soğan bu yıl büyük oranda üreticisine zarar ettirdi. Kilosunu 80 YTL’ye mal eden soğan üretici 25 YTL’ye ürettiği soğana alıcı bulamadı. 35 kg. bir torba soğan 50 YTL kadar düştü. Suluova ve köylerinde binlerce çiftçinin soğandan zarar ederken, zor durumda olduğu bildirildi.

Hükümetin çiftçiye verdiği hiç birini yerine getirmediğini belirten çiftçiler, hiç kimseye seslerini duyuramamaktan ve ilgilenilmemekten şikayet ettiler. “Soğanın bir torbasının boş çuval parası etmediği bir yerde ne kadar yüzümüz güler. Güldüreceğiz diyenler ağlatmaya devam ediyorlar. Mazot ve gübre parası bulamıyoruz. Soğanlarla birlikte umutlarımız, emeklerimiz de çürüdü. Çiftçi her zamanki gibi sahipsiz.” Diye tepki gösteren çiftçiler hükümetten yardım beklediklerini ifade ettiler.

CHP’li Suluova Belediye Meclis Üyesi Seydican Süer, çöpe dökülen soğanın 100 bin tondan daha fazla olacağını belirterek, Tersakan ve Yeşilırmağın soğan aktığını, Suluova çevresinin ve köylerinin soğan atıklarıyla dolu olduğunu belirten Seydican Süer, “Çiftçi sahipsiz. Ne Zıraat Odası’ndan, ne de kaymakamlıktan konu ile ilgili bir girişim ve inceleme olmadı.” Dedi.

Türkiye’de planlı bir tarımın olmadığını belirten Tüm Üretici Köylüler Sendikası Amasya Temsilcisi Sadık Turan çiftçinin arpa, buğday, ay çiçeği, şeker pancarı, tütün gibi ürünlerden umduğunu bulamadığı için soğan gibi alternatif ürünlere yöneldiğini, çiftçinin soğan ekerek, kumar oynadığını, Arap ülkelerine soğan satılamayınca aynı durumun hep yaşandığını kaydetti. Türk çiftçisinin AB ile rekabet edemeyeceğini, AB’de hükümetlerin çiftçiye % 30-40 destek sunduğunu fakat ülkemizde bu desteğin % 5’in altında olduğunu belirten Sadık Turan, soğan üretiminin planlanması gerektiğini belirtti.

Her konuda olduğu gibi hükümetin tarımda da başarısızlığını ortaya koyduğunu belirten CHP Amasya İl Başkanı Peyami Mutluer, hükümetin türbanla, Anayasa Mahkemesi ile yapay tartışmalar yaratarak gündemi oyaladığını kaydetti.

“Konuştuğum çiftçiler umutsuz, karamsarlık içindeler. Gelecekten ve hükümetten beklentileri kalmamış. Hükümet çiftçiye verdiği sözleri tutmadı. Çiftçi ürününün para edeceği umudunu yitirmiş durumda.” diyen Peyami Mutluer, tarım ülkesi olan Türkiye’nin tarımda da dışa bağımlı bir hale getirilmesinin tehlikeli olduğunu belirtti.

Mükerrem Uzun-Kenthaber/Amasya
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2005 Pazar 13:03:10
Güncelleme :9 Mayıs 2005 Pazartesi 16:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?