6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

En son teknoloji kullanılıyor

Amasya Pancarn Ekiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, kooperatifin iştiraki olan Amasya Şeker Fabrikası'na yeni alınan pancar hasat makineleriyle çiftçilerin teknolojiden faydalanmalarını sağladıklarını belirterek, hem iş gücünden hem de ürün kaybından kurtulduklarını söyledi.


Amasya Şeker Fabrikası'nın Amasya'nın en büyük sanayi kuruluşu olmasının yanı sıra pancar ekiminden şeker üretimine, şekerin pazarlanmasına, yan ürünlerinin değerlendirilmesine kadar her safhasında en fazla istihdam sağlayan önemli bir tarım ve sanayi kuruluşu olduğunu, Amasya'ya en fazla katma değer sağlayan bu büyük kuruluşun en büyük hissedarının ise yüzde 72'lik hisseye sahip olan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi olduğunu açıklayan Mahmut Demir, "Türkiye'nin en büyük tarımsal kuruluşlarından biri olan Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 100 bin kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin kuruluş amaçlarından bir tanesi de tarımsal yeniliklerden, tarımsal alandaki teknolojik gelişmelerden üyelerimizi haberdar etmek, onları bilgilendirmek, alımından kullanılmasına, bakım ve onarımına kadar onlara yardımcı olmak yol göstermektir. İşte bu kuruluş gayelerimizden yola çıkarak iştirakimiz olan Amasya Şeker Fabrikası ile el ele verdik, 2007-2008 kampanyası hasat zamanında bir adet Holmer Terra T2 pancar hasat makinesi ile bir adet Barigelli pancar yükleme ve temizleme makinesi ithal ettik ve çiftçilerimizin hizmetine verdik. Gördük ki, bu makineler çiftçimizin işini çok kolaylaştırdı, hem işçilik maliyetlerini düşürdü, hem de zamandan tasarruf sağladı. Bunun üzerine bir tanede pancar hasat makinesinin bir üst modeli olan T3 modelini ithal ettik. Çiftçimizin işini kolaylaştırırken, ülkemizi ve ülkemizin çıkarlarını da düşünmek zorundaydık. Yerli sanayicilerimizle temasa geçtik, 2008-2009 kampanyası hasat döneminde de bir Türk firmasının yüzde 100 yerli teknoloji ile imal ettiği pancar sökme makinesini aldık. Böylece dövizimiz yurt dışına gitmedi, paramız yurdumuzda kaldı. Türk işçisinin elinin emeğine, alnının terine yatırılmış oldu. Küçük ölçekli pancar tarlalarında dahi rahat hareket edebilen bu yerli makine büyük makinelerin boşluğunu doldurabilecek ideal bir makine olarak çiftçilerimizden onay gördü. Şimdi hedefimiz her köye bir hasat makinesi" dedi.


Pancar hasat makinelerinin çiftçilere sağladığı faydaları da anlatan Mahmut Demir, şöyle konuştu: "Verimli toprağın taşınmasını engelleyerek erozyonu önlediği gibi çiftçi ve fabrika firesinin düşmesini sağlar, bir saate 20-25 dekar pancar sökümü yapılabilir. Hasat makinesi 1 iş gününde bin işçinin 8 saatte yaptığı işi yapabilmektedir. Hasadın daha kısa sürede ve ekonomik olmasını sağlar. İşçilik giderlerinin azalmasını sağlar, işçi teminini güç olduğu yerlerde fazla pancar eken çiftçilere büyük avantaj sağlar. Pancar temizleme ve yükleme makinelerinde çiftçimize ve fabrikamıza çok büyük katkı sağlıyor. Verimli tarla toprağını kamyonlara yüklenerek silolara ve fabrikaya gönderilmesini engeller, toprak taşınmasından kaynaklanan gereksiz nakliye masrafını engeller, işçilik ve zaman açısından büyük tasarruf sağlar ve pancar üzerinde bulunan yaprakları ve tarla toprağını temizleyerek çiftçi ve fabrika firelerinin düşük olasını sağlar."
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 11:23:20
Güncelleme :6 Mart 2009 Cuma 11:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?