5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Ermenilerin propaganda kartları

Ermeniler'in, Avrupa'nın dikkatini çekmek ve vicdanları kandırmak amacıyla hazırlanan siyah-beyaz fotoğraf kartlarıyla, Türkler hakkında karalama kampanyası yaptığı ortaya çıktı. 

Amasyalı Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, özel olarak stüdyo içerisinde hazırlanmış olan propaganda kartlarında kışkırtmanın bilinçli ve organizeli yapıldığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Amasya'da, Ermenilerin terk ettiği bir evde bulunan ve özel olarak stüdyo ortamında yaptırılmış propaganda kartlarıyla Ermenilerin o dönemlerde bile kamuoyu oluşturmak için büyük bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Hüseyin Menç, Ermeni iddialarının asılsız olduğunu bir kez daha ortaya çıkartan bu kartların, vicdanları kandırmak amacıyla hazırlanmış olduğunu kaydetti. 







Osmanlı tarafından "Sadık millet" diye adlandırılan Ermenilerin Türkler hakkında beyinlerini kin ve nefretle doldurduklarını vurgulayan Menç, "Özel olarak stüdyo içerisinde hazırlanmış olan propaganda kartlarında kışkırtmanın bilinçli ve organize yapıldığı bir kez daha ortaya çıkıyor. Propaganda kartlarında ana tema olarak Müslüman Türkler tarafından Ermenilere ait evlerin yakılıp yıkıldığı, sefalet içerisindeki kadınların sokaklara terk edildiği yalanı işlenmiş. Fotoğraf çekimlerinde dikkat edilen husus, vicdanlara seslenmek ve Avrupa'nın dikkatini çekebilmek. Fotoğraf kartlarında görülen iç karartan manzara her birinde farklı iken konu mankeni olarak kullanılan ve canını zor kurtaran genç kadın rolünü oynayan kadın ve çocukların aynı olması dikkatleri çekiyor. Bu kartların Amasya'ya kadar gelmiş olmasına bakılırsa, sinsi planlarının uygulama alanlarını ne kadar geniş tuttukları ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

Bu tür propagandaların sıcak ve soğuk savaşlar sırasında sıkça kullanıldığına dikkat çeken Menç, "Türklerle iyi komşuluk içerisinde hayatlarını geçiren Ermeniler, sayılarının ve çeşitlerinin bilinmediği propaganda kartlarıyla elden ele, ilden ile Türklerin katliam yaptıklarına kendi halklarını inandırmışlar ve sinsi planlarını uygulamışlardır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2006 Pazartesi 17:29:06
Güncelleme :9 Ekim 2006 Pazartesi 17:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?