2
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Geçimleri asma yaprağından

Amasya'nın Merzifon ilçesinde bağlarında topladıkları asma yapraklarını pazarda satışa çıkaran kadınlar, ailelerinin geçimini bu yolla sağlıyor.

Üzümcülüğün yaygın olduğu Merzifon'da birçok üretici bağlarından topladıkları asma yapraklarını tezgahlarda satışa sunuyor. İlçeye bağlı Çavundur köyünde yaşayan kadınlar imece usulü ile hem birbirlerinin bağ işlerini yürütüyor hem de bozulmaması için tuzlu suda bekletilen sarmalık asma yaprağını şehir dışında yaşayan vatandaşlara satıyor. Kendilerine ait bağlarında topladıkları asma yapraklarıyla asker ocağındaki evlatlarına para gönderdiklerini, çocuklarının okul masraflarını karşıladıklarını belirten köylü kadınlar, aynı zamanda kendi ürettikleri ürünlerin Türkiye'nin dört bir köşesindeki sofralarda yer almasından dolayı da mutlu olduklarını dile getiriyor.

Çavundur köyünde yaşamını sürdüren 43 yaşındaki Emine Demirci, her hafta ilçe merkezinde bulunan 'Katık Pazarı'na sabahın erken saatlerinde satış yapmaya geldiklerini söyledi. Pazara gelmeden önce köylerinde hummalı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Demirci, "Bizim yörenin asma yapraklarının inceliğini ev hanımları biliyor. Yaprak dolmasının en iyi yaprakları köyümüzden çıkar. Pazara ürünlerimizi getirmeden önce bağlarımızda yaprakları topluyoruz. Topladığımız yaprakları ise eve getirip seriyoruz. Daha sonra da çuvallara basıp, pazarda satışa çıkarıyoruz. Sabahın ilk saatlerinde müşterilerimiz gelip, salamura yapmak için alıyor. Müşterilerimizin yaptığı salamuralar bir yıldan fazla muhafaza edilebilir. Bazı ev hanımlarının siparişi üzerine ise kavanozlara, bidonlara yaprak salamurası hazırlıyoruz." dedi. Topladığı asma yapraklarını kilosunu 8 TL'den satışa sunduğunu belirten Demirci, elde ettiği gelirle askerdeki oğluna para gönderdiğini ve aile bütçesine katkı sağladığını kaydetti.

Asma yaprağı için Türkiye genelinden sipariş aldıklarını söyleyen Fevziye Bal ise "İlçemizin meşhur asma yaprağı için çok sayıdaki il ve ilçeden sipariş alıyoruz. Buradaki yakınlarına sipariş veren müşterilerimiz genellikle salamura istiyor. Biz de istedikleri kadar hazırlıyor teslim ediyoruz. Böylelikle zeytinyağlı yaprak sarması Türkiye'nin dört bir köşesindeki sofralarda yerini alıyor." ifadelerini kullandı.

CHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2013 Salı 18:30:53
Güncelleme :19 Haziran 2013 Çarşamba 17:51:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?