5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Geleneklerin yaşadığı kent

Tarihi kent dokusuyla ünlü olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından marka kent ilan edilen illerin başını çeken Amasya'da yıllardır süregelen kapı tokmağı geleneği halen sürüyor. 

Özelliğini yitirmemiş eski mahalle ve sokaklarıyla ünlü olan, geleneksel Osmanlı evleri ile kültür turizminin başkenti olmaya aday Amasya'da yıllardan beri devam edene kapı tokmağı geleneği kent sakinleri tarafından sürdürülüyor. Çift kanatlı olan evlerin kapılarının bir kanadında kapı tokmağı, bir kanadında ise halka yer alıyor. Geleneklere göre bir eve misafirliğe giden kişi, misafirliğe gittiği ev ile arasındaki yakınlık seviyesine göre kapı tokmağını ya da halkayı çalıyor. Misafirliğe gittiği eve yabancı olan kimse eve girmeden önce kapı tokmağını, misafirliğe gittiği eve sürekli çıkan kimse ise kapı halkasını çalıyor. 

Amasya kültür envanterinde Amasya evlerinde kullanılan kapı tokmakları ve halkaların sayesinde ev sahibinin gelen kişinin yabancı ya da ev ahalisinden birisi olduğunu anladığını belirten Amasya Müzesi Sanat Tarihçisi Muzaffer Doğanbaş, yaptığı araştırmada demir, bronz ve pirinçten yapılan kapı tokmaklarının figürlü ve figürsüz olmak üzere 2 çeşit yapıldığını ortaya çıkardı.

.
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2008 Salı 12:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?