5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Göynücekli öğrencilere AB hibesi

Amasya'nın Göynücek ilçesi 70. Yıl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje, Ulusal Ajansa sunulan 2 bin 838 proje içinden kabul edilen 401 proje arasına girerek 37 bin 600 euro hibe almaya hak kazandı.


Göynücek 70. Yıl Sağlık Meslek Lisesi öğrencileri tarafından öğretmenlerinin desteği ile hazırlanan 'Hemşirelik Eğitimi ve Kaliteli Teknik Eğitim Süreci' isimli projenin okulun hemşirelik bölümünden 25 öğrenci ile 5 öğretmeni kapsadığı belirtilirken, projenin hedefinin Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal önceliklerinden eğitim ve öğretimin işgücü piyasasının taleplerine cevap verebilme özelliğinin artırılması, rekabet gücünün ve istihdam edilebilirlik oranının artırılması olarak belirlendiği açıklandı.


Almanya'nın Kuzey Ren Westfalya eyaletindeki Herne Bochumer Recklinghausen şehrinde eğitim ve staj faaliyetlerinin sürdürüleceğinin bildirildiği proje hakkında, AB entegrasyonu çerçevesinde mesleki eğitim sisteminde pek çok alanda yenilik yapan ve bu alandaki çalışmaları sürdüren Türkiye'de, öğrencilerin de eğitimciler kadar bu alandaki çalışmalara katılmasının kalite açısından önemli olduğu, bu durumun mesleki eğitim sisteminin iyileştirilmesinin yanında, sağlık alanında kalifiye eleman açığını kapatmak içinde büyük önem taşıdığı, bu projenin yararlanıcısı olan kişilere bilgi beceri ve niteliklerin kazanılması ve kullanılması konusunda kişisel gelişimi istihdamı ve Avrupa işgücü piyasasına katılımı kolaylaştırmak amacıyla mesleki eğitim ve ileri mesleki eğitim faaliyetlerinde katılımcıları desteklediği, mesleki eğitim almakta olan öğrencilerin alanlarında daha iyi yetişmelerini ve öğretim sistemleri, kurumlar ve uygulamalardaki yenilikçilik ve kaliteye yönelik gelişmeleri de desteklemeyi amaçladığı ifade edildi.


Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bu projenin sağlık meslek eğitimi alanlarında başarılı bir eğitim sistemine ve mesleki eğitim ve sektör ilişkisine sahip bir Avrupa ülkesi olan Almanya'da gerçekleştirileceği bildirilirken açıklamada şunlardan söz edildi: "Proje, katılımcılarımız olan öğrencilerimizin Avrupa'da farklı seviyelerdeki mesleki eğitim kurumu mezunlarının istihdam edildiği hastanelerde kendi alanlarındaki çalışmaları gözlemlemeleri ve bu alandaki deneyimlerini artırmalarını hedeflemektedir.

Okullarında temel mesleki eğitim almakta olan öğrencilerin eğitimini gördükleri hemşirelik eğitimi üzerine hastanelerdeki uygulamaları gözlemlemeleri ve bizzat uygulamaya iştirak etmeleri ile alanlarında kendilerini geliştirmeleri beklenmektedir. Bu projenin uygulama amacı ile Leonardo Da Vinci programının uygulamaya yönelik amaçlarından hayat boyu öğrenme programı sonunda yararlanıcı sayısını yılda en az 80 bine çıkarma konusundaki konsey kararına uyumu söz konusudur. Bu proje, 4 hafta boyunca yerleştirme programına katılacak öğretmen ve öğrencilerin eğitim gördükleri alandaki yenilikleri tanımaları, sağlık sektöründe bu yeniliklere endeksli olarak sürekli değişen iyi yetişmiş personel talebini karşılamaları ve dolayısıyla istihdam edilebilirlik oranlarının yükselmesine de katkıda bulunacaktır.

Bu proje aynı zamanda, öğrencilerin farklı kültürlerle iletişim kurabilme becerilerinin gelişmesine ve öğrenim fırsatları sağlayan kurumlar ile sosyal ortak ve diğer ilgili kuruluşlar arasındaki işbirliğinin nitelik ve niceliğini Avrupa genelinde artırmaya da katkı sağlamayı hedeflemektedir. Proje, katılımcısı olan öğrencilerine üniversite dışında mesleki eğitim ve öğretim alnındaki yenilikçi uygulamaların geliştirilmesini ve kazandıkları bilgi ve deneyimleri bir katılımcı ülkeden diğerlerine aktarılarak paylaştırılmasını kolaylaştıracaktır.

Proje yararlanıcıları hayat boyu öğrenme kapsamında bilişim teknolojisine dayalı içerik, hizmetler, pedagojik faaliyetler ve uygulamaların geliştirilmesinde, eğitim aldıkları okuldaki arkadaşlarıyla deneyimlerini paylaşmalarının bu projeye çarpan etki kazandırması planlanmaktadır. Proje, aynı zamanda hazırlık çalışmaları ve yerleştirme faaliyeti sonucunda katılımcıları olan öğrencilerin dil yeterliliklerini de artırmayı hedeflemektedir. Bu projenin bir diğer sosyal ortağının da UNİCEF olması sonuçlara ayrı bir güç katacaktır."
Yapılan açıklamada projenin 24 Ekim ile 16 Aralık tarihleri arasında Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirileceği öğrenildi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 16:14:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?