6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Hastalıklardan korunmak mümkün

Evde alınan basit önlemlerle özellikle mide ve bağırsakları etkileyen enfeksiyonlara karşı başarı kazanmak mümkün olsa da solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşı alınan önlemlerin başarı şansının daha az olduğu bildirildi.


Amasya Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi'nden edinilen bilgilere göre, özellikle çocuklar en çok zarar gördüğü bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına yol açan temel kaynaklar arasında burun, ağız ve göz salgıları, solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Ellerin ağza ve buruna götürülmesi ve öpüşmek bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına neden olurken, bebekler ve küçük çocukların her şeye elleriyle dokundukları ve ellerini ağızlarına götürdükleri, ülkemizde çocukları öpme ve öpüşmenin geleneksel olarak yaygınlığını eklendiğinde varılan sonuçların daha kötü olduğu belirtildi.
Öksürük ve hapşırık sonrası havaya yayılan damlacıklar bir süre havada asılı kalarak yayılmaya neden olurlar. İshal ve sarılık gibi hastalıklar, dışkıya bulaşmış ellerin ağza götürülmesi yoluyla bulaşır. İdrarın aksine dışkıda çok sayıda bakteri bulunur. İyi yıkanmamış biberon gibi malzemeler solunum ve mide barsak hastalıklarının yayılmanın da önemli yer tutarken, tarak, fırça, şapka gibi eşyalarında bulaşıcı cilt hastalıkları açısından önemli olduğu açıklandı.


Bulaşıcı hastalıklara karşı evde alınacak önlemlerin en başında el yıkama geliyor. Daha önceden el yıkamanın sadece mide barsak hastalıklarını önlemede etkin bir yöntem olduğu düşünülürken, artık solunum yolu enfeksiyonlarının da yayılımının bu yolla belirgin derecede azaldığını biliniyor. Sabun kullanılmasa bile ellerin sadece suyla yıkanması sonucu bir ölçüde olsa yarar görüleceği ifade edilirken, tuvalet sonrası, bebeklerin altlarını değiştirdikten sonra, nezle, grip gibi durumlarda burun silinmesinin ardından, akvaryum suyuna dokunulduktan sonra ellerin mutlaka yıkanma istenirken, özellikle tuvalet sonrası çocukların el yıkaması mutlaka denetlenmesi, kreş ve gündüz bakım evlerinde bu konu üzerinde çok daha hassasiyetle durulması gerektiği açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 12:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?