6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Hastaneler Deli Dumrul köprüsü gibi

KAMU-SEN'DEN HASTANE ÖNÜNDE EYLEM

Kamu-Sen Amasya İl Temsilcisi Kamil Terzi, "Hastaneler Deli Dumrul köprüsüne dönüştürüldü, girenden çıkandan para alınıyor" dedi.

Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak hükümetin sağlık alanında aldığı kararları protesto eden Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Terzi, "Sosyal güvenlik reformu aldatmacasıyla bir yılı geride bıraktık. Bir yıl içinde emeklilik yaşı 60'tan 65'e çıktı. Başka geliri olan dul eşe bağlanacak ölüm aylığı oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürüldü. 20 ay askerlik borçlanması için ödenecek para 2 bin 772 liradan 4 bin 440 liraya yükseltildi. Yaşla sınırlı olmaksızın ana-babalarından sağlık yardımı alan kız çocuklarına yaş sınırı getirildi. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli maaşlarının yüzde 12'sinin kesilmesi kararlaştırıldı. Asgari ücretin üçte biri kadar geliri olan, 18 yaşın üstündeki herkesten eğitim görmemeleri kaydıyla Genel Sağlık Sigortası adı altında prim alınmaya başlandı. İşsiz kalanların sağlık sigortası 6 aydan 3 aya düşürüldü. Sağlık hizmetlerinin sunumunda alınan katılım payları artırıldı. Bütün bu yapılanlara rağmen yıl sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açığının 50 milyar lirayı geçeceği ifade ediliyor" diye konuştu.

Hastaneye her gittiklerinde para ödediklerini belirten Kamil Terzi, "Devlet hastanelerinde muayene başına 5 lira, özel hastanelerde her muayene için 12 lira katılım payı ödüyoruz. Ayrıca eczaneye gittiğimizde reçete başına 3 lira alınıyor. Tedavilerde ve kullanılan araç gereçlerde katılım payı adıyla alınan paralar artırıldı. Üstelik bu paraların çoğu bizim haberimiz olmadan maaşlarımızdan otomatik olarak kesiliyor. Madem hastaneye her gidişimizde para ödeyeceğiz, neden bir de sağlık sigortası primi ödüyoruz. Muayene katılım payı, reçetelerden alınan 3 lira, ilaç ve tedavi katılım payları ile birlikte 70 milyon nüfustan yıllık toplam en az 10 milyar lira alınıyor. Yani yılda kişi başına ortalama 143 liramız hastanelerde biz farkına varmadan cebimizden alınıyor" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 50 kişilik bir grubun katıldığı basın açıklaması sonrasında Kamu-Sen üyeleri olaysız olarak dağıldı.

KAMU-SEN'DEN HASTANE ÖNÜNDE EYLEM
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı 14:43:03
Güncelleme :13 Ekim 2009 Salı 14:51:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?