22
Mayıs
2024
Çarşamba
AMASYA

Hayvan nakillerine sıkı denetim

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte yapılan hayvan nakillerinde ‘menşei şahadetnamesi’ veya ‘veteriner sağlık raporu’ bulunmayan hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Amasya ekonomisinde tarımın baş sırayı aldığını belirten Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, "Amasya'nın 2006 yılı bitkisel ve hayvansal üretiminin parasal değeri 744 milyon 443 bin 755 YTL'dir. Bunun içerisinde hayvansal üretimin değeri 263 milyon 600 bin 940 YTL'dir. Amasya 125 bin büyükbaş, 135 bin küçük baş hayvan varlığına sahip olup, büyükbaş hayvancılık genelde besi hayvancılığı şeklinde yapıldığından hayvan hareketliliği çoktur. Yılda yaklaşık 25 bin büyükbaş hayvan diğer illere nakledilmektedir. Hayvan hareketliliğinin kontrol altına alınması ve takibi, hastalıkların önlenmesi açısından büyük bir önem arz etmekle birlikte hayvan hırsızlıklarının önüne geçmektedir" dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Amasya'dan diğer il ve ilçelere hayvan nakillerinin arttığını, bu nedenle gerek hayvan hastalıklarının kontrol edilerek önlenmesi, gerekse hayvan hırsızlıklarının önüne geçilmesi amacıyla güvenlik güçleri tarafından yollarda kontrollerin yapıldığını belirten Dr. Mehmet Ali Özkan, "Aynı ilçelerde yapılacak hayvan ve hayvan maddelerinin nakli köylerde muhtar, şehir ve kasabalarda belediye tarafından verilecek menşei şahadetnamesi ile yapılır ve nakli sırasında menşei şahadetnamesi bulundurulması şarttır. İlçelerden başka il ve ilçelere yapılacak hayvan ve hayvan maddelerinin naklinde hayvan sahipleri muhtar veya belediyelerden almış oldukları menşei şahadetnamelerini en yakın yerdeki bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak veteriner sağlık raporuna çevirmek zorundadırlar. Nakliyat sırasında bu raporların bulundurulması şarttır" diye konuştu.

Hayvan ve hayvan maddelerinin nakillerinde aynı ilçe içerisinde menşei şahadetnamesi, ilçe dışındaki il ve ilçelere yapılacak nakillerde ise veteriner sağlık raporu olmadan nakil yapanlara Hayvan Sağlığı ve Zabıta Kanunu'na göre idari para ve cezasının uygulandığını belirten Mehmet Ali Özkan, "Bir veya birden fazla hayvan naklinde aynı ilçe içerisindeki nakillerde menşei şahadetnamesi bulunmayın hayvan sahiplerine ve başka il veya ilçelerdeki nakillerde veteriner sağlık raporu bulundurmayan hayvan sahiplerine 2 bin 662 YTL idari para cezası uygulanır. Ceza uygulaması yapılan hayvan taşıyan araç sahiplerine bin 775 YTL idari para cezası uygulanır ve araç 3 ay trafikten men edilir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 12:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?