7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

Hayvan sahiplerine uyarı

Amasya İl Tarım Müdürlüğü tarafından 1 Mart 15 Mayıs tarihleri arasında il genelinde İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası düzenlenirken, hayvanlarını aşılatmak istemeyen hayvan sahiplerine bin 120 lira idari para cezası uygulanacak.


İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası çerçevesinde 01 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arasında şap aşılaması yapan Amasya İl Tarım Müdürlüğü, kampanya boyunca büyükbaş hayvanları şap hastalığına karşı aşılıyor. Şap hastalığı meydana getirdiği ekonomik kayıplar ve uluslararası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeniyle dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olurken, yapılan açıklamada projenin amacı doğrultusunda 2010 yılından itibaren tüm Türkiye'de şap hastalığının eradike edilmesi öngörülüyor. Şap hastalığıyla mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde Türkiye'de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi 2008 yılı ilkbahar döneminde devreye girerken, 3 yıl süreceği bildirildi.


Aşılama projesi kapsamında, aşılamalar ülke geneline paralel olarak Amasya'da da kampanya tarzında yapılacak. Kampanya için gerekli şap aşısı İl Tarım Müdürlüğü'nce ücretsiz temin edilecek. Amasya'da küçükbaş hayvan sayısının ve küçükbaş hayvan hareketlerinin diğer illere göre azlığı ve bakanlıkça yeterince aşı temin edilememesi nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılı ilkbahar dönemi için şap aşılama programına küçükbaş hayvanlar alınmamıştır. Bu nedenle küçükbaş hayvanların şap aşısıyla aşılanmaları ücret karşılığında yapılacak. Proje süresince programlı aşılama kampanyalarında büyükbaş hayvanlara yapılan şap aşılamalarından sadece uygulama ücreti olan doz başına 40 kuruş alınacak.

Kampanya süresince il genelinde hayvancılık yapılan tüm noktalara ulaşılıp, bütün büyükbaş hayvanların aşılanmaları sağlanacak. İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası sonunda il genelinde büyükbaş hayvan mevcudunun en az yüzde 90'ı aşılanacak. Hayvanlarını aşılatmak istemeyen hayvan sahiplerine 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 51. maddesi gereğince bin 120 lira idari para cezası verilecek. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülen hayvancılık desteklemelerinde programlı aşılamalarda hayvanlarını aşılatma şartı istendiğinden aşısız hayvanlar kesinlikle bu desteklemelerden faydalandırılmayacak

İha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 19:12:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?