5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Hekimler şiddetten rahatsız

Amasya Tabip Odası Başkanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Medyaya yansıyan dayak yiyen, yaralanan, öldürülen hekim olayları, hekimlere dönük şiddetin artması biz tabipleri rahatsız ediyor" dedi.


Hastanın iyileşmemesi, rahatsızlığının kötüye gitmesi, sakat kalması ya da ölmesi durumunda hasta yakınlarının kolaylıkla hekimleri suçlayabildiklerini söyleyen Nurdoğan Karadağlıoğlu, hekimlerin daima hastalarına faydalı olmak istediklerini, ancak hekimlerin müdahale ettikleri her hastayı iyileştirme güçlerinin olmadığını söyledi.


Hekimlerin her hastayı iyi etmek gibi bir güçlerinin olmasının imkansız olduğunu belirten Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Böyle bir güçleri olsaydı hekimler bunu hastalarından esirgemezlerdi. En azından kendilerinden esirgemez ve ölümsüz olurlardı. Oysa hekimler diğer insanlar gibi ölümü başlarından savamazlar. Hasta ile hekim veya sağlık kuruluşu arasında kurulan ilişkinin hasta tarafı için sadece haklar, hekim tarafı için sadece borç ve yükümlülükler içerdiği söylenemez" dedi.


Başlıca hekim haklarını anlatan Dr. Karadağlıoğlu, "Hekimler aldıkları eğitim ve harcadıkları emeğe uygun ve yeterli ücret alma hakkına sahiptirler. Hekimler hiçbir kimse ya da merciden baskı görmeden serbestçe mesleğini icra edebilme hakkına sahiptirler. Hekimler radyasyon, enfeksiyon riski gibi mesleki risklere karşı korunma haklarına sahiptirler. Hekimler iyileşme garantisi vermeme hakkına sahiptirler" diye konuştu.


Hekim haklarının gerçek muhatabının hastalar olmadığını, hekimlere insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sağlamakla görevli kamu makamları ve siyaset mercileri olduğunu açıklayan Karadağlıoğlu, "Savaşta düşman tarafından bile dokunulmayan hekimlere saldıran, döven, kurşun sıkan bir toplumun bireylerinin böyle bir ruh haline sürüklenmesinin ancak bilinçli, sürekli cesaretlendirici bir ortam ile olanaklı olabileceğini düşünmek, hekim kamuoyunda derin bir üzüntü, endişe ve hayal kırıklığına yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 14:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?