5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Her yıl bin 500 çocuk lösemi oluyor

Amasya Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 500 çocuk kan kanserine yakalanıyor" dedi.

Amasya Özel Yavuz Selim Top ve Özel İpekyolu İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören çocuklara lösemi konusunda bilgilendiren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nedensiz burun ve cilt altı kanamaları, kansızlık, lenf bezleri, karaciğer ve dalakta büyüme gibi belirtilerle ortaya çıkan löseminin tedavisinin ilaçla yüzde 90'a varan oranda mümkün olduğunu söyledi.

3 yıl süren lösemi tedavisinin çok zor ve pahalı olduğunu, nadir durumlarda da kemik iliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Karadağlıoğlu, "Lösemi hastalığının tedavisindeki temel prensip kemik iliğindeki ana kan hücrelerinde oluşan şifre değişikliği ile olgun olmayan 'Blast' adı verilen hücrelerin çoğalmasını durdurmak ve sonrasında normal kan elemanlarının yapılmasını sağlamaktır.

Çocukluk çağı lösemilerinde esas olan ilaçla tedavidir. Kemoterapi sonunda yüzde 85'lere varan oranda tamamen iyileşme sağlanır. Tedaviye cevap alınamayan vakalarda ve bazı özel durumlarda kemik iliği nakli uygulanabilir. Vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de tedavi sürecinde ilaçlarla yok edildiğinden immün sistem yıkılmakta, en ufak bir mikrop tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklar etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar" diye konuştu.

Karadağlıoğlu, her yaşta görülen ancak en çok 2 ile 5 yaş arası çocuklarda ortaya çıkan lösemi ve kanser vakalarına karşı beslenmeye dikkat edilmesini, bol bol sebze ve meyve yenilmesini, taze portakal suyu ve ayran içilmesini, ev yemeklerinin tercih edilmesini ve sigaradan uzak durulmasını önerdi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 22:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?