5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

'Hızlı Tren' ticareti canlandırır

Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (OKASİFED) Başkan Yardımcısı ve Amasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Fahrettin Kayalar, "Hızlı tren projesi ile yolcu taşımacılığı ön plana çıkacağı için karayollarımızda da büyük rahatlama olacak" dedi.


Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat sanayici ve iş adamları derneklerinin bir araya gelerek bölgenin sorunlarının çözülmesi konusunda çalışmalara başladığını, daha etkin çözüm yolları bulmak adına bölgenin sanayici ve işadamları derneklerinin birleşerek OKASİFED'i oluşturduklarını belirten ASİAD Başkanı OKASİFED Başkan Yardımcısı Fahrettin Kayalar, daha önceden Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı bağlantılı Ankara hızlı tren hattı ile Karadeniz ve Orta Karadeniz'i Ankara'ya ve dolayısıyla bütün Türkiye'ye bağlanmasının tasarlandığını, o dönemde oluşturulan kamuoyu etkisi ile de bu hatta ait projenin etüt çalışması yaptırıldığını ifade ederek, bugün gelinen noktada hükümet tarafından ülkenin bazı bölgelerinde Ankara, İstanbul hattı gibi hızlı tren çalışmalarının ön plana çıkartılarak çalışmalarına başlandığını söyledi.


Yapılan hızlı tren çalışmalarına ek olarak Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı hattı üzerinden Ankara'ya ulaşan hızlı tren hattı yapıldığı takdirde Samsun ile Ankara arası ulaşım süresinin 3-4 saate ineceğini belirten Fahrettin Kayalar, "Halbuki Samsun, Amasya, Sivas, Kayseri üzerinden Ankara'ya bağlı demiryolu ulaşımı 24 saatte yapılıyor. Aynı zamanda bu hat sadece yük taşımacılığına hizmet vermektedir ve yolcu taşımacılığı hususunda cazip görülmemekte. Hızlı tren projesi ile yolcu taşımacılığı ön plana çıkacağı için karayollarında da büyük rahatlama olacaktır" diye konuştu.


Bölge milletvekillerinin bölgenin kalkınması adına harekete geçerek Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmaları gerektiğini ve mutlaka Karadeniz ve Orta Karadeniz hızlı tren projesinin gerçekleştirilmesi gerektiğini açıklayan Kayalar, "Avrupa'da havayolları taşımacılığından ziyade yolcu taşımacılığında hızlı tren ulaşımı daha ön planda tutuluyor. Hatta şunu diyebiliriz ki, Avrupa'nın kalkınmasında en önemli paylardan birisi de hızlı tren ulaşımıdır. Ülkemizde ise şuanda demiryolu ulaşımı 10 bin 500 kilometre ile sınırlı kalmıştır ve büyük bir çoğunluğu da hızlı olmayan trenlerle ulaşım hizmeti verilmektedir. Hükümetimizin gündeminde yer alan hızlı tren projeleri çalışmalarının Karadeniz Bölgesi'nde belirttiğimiz hat üzerinden de yapılmasını özellikle bekliyoruz" şeklinde konuştu.


OKASİFED Başkan Yardımcısı ASİAD Başkanı Kayalar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Amasya Merzifon Havaalanı'nın sivil havacılığa açılması için gösterdikleri gayretlerden dolayı Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu adına teşekkür etti.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:12:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Celep IP: 88.230.124.xxx Tarih : 1.11.2008 23:39:19

Hepsi hayal.Türkiye otobüs cenneti.Almanya setraları neoplanları üretip bize satıyor.Daha Ankara-Eskişehir arası başlamadıki sıra bize gelsin.