7
Mayıs
2024
Salı
AMASYA

İlk aşı sağlık müdürüne

İLK AŞI SAĞLIK MÜDÜRÜNE

Amasya'da domuz gribi salgınına karşı Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen 2 bin 500 doz aşının 2 bin tanesi sağlık personeline, 480 tanesi de hacı adaylarına vurulacak.

Amasya'ya gelen domuz gribi aşılarının sağlık personeline yapılmaya başlamasıyla birlikte ilk aşıyı Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz olurken, 2 bin civarında sağlık görevlisi ve 480 hacı adayına aşıların yapılacağı bildirildi. Aşının yüzde 80'in üzerinde koruyuculuk özelliği taşıdığını vurgulayan Dr. Ömer Deniz, "Domuz gribi salgınının influenza A (H1N1) virüsünün yeni formuna bağlı oluştuğunu bilmekteyiz. Bu yıl ilk olarak nisan ayında Meksika'da görülen domuz gribi vakasının ardından hastalık giderek yayılmış ve bugün itibariyle kıtalar arasında yaygın salgın hastalık yani pandemi haline gelmiştir. Ülkemizde yaz aylarında yurtdışından gelenlerin haricinde vaka görülmemiş ancak havaların soğumaya başladığı şu günlerde yeni vakalara, pandemik (H1N1) virüs enfeksiyonlarına rastlanmaya başlanmıştır" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Meksika'da görülen ilk vakanın hemen ardından beklenmekte olan salgın ile ilgili hazırlıklarını başlattığını, tüm illerde pandemi kuruluşları oluşturulduğunu, kurumlar arasında koordinasyona geçildiğini ve bir dizi çalışmanın ardından sağlık kurum ve kuruluşlarında tıbbi hazırlıkların tamamlandığını belirten Ömer Deniz, "Amasya'da tüm hastanelerimizde ve diğer sağlık kuruluşlarımızda olası bir domuz gribi salgınına yönelik hazırlıklar tamamlanmıştır. Gerekli tüm ilaç ve tıbbi malzeme stoklarda bulundurulmaktadır. Valiliğimiz başkanlığında tüm kurumlarla koordinasyona geçilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak salgının yayılmasında önem taşıyan okullarımız ve öğrencilerimiz hastalık açısından takip edilmektedir. İlimizde bugün itibariyle H1N1 virüs enfeksiyonuna rastlanmamış olmasına rağmen önümüzdeki kış ayları boyunca olası bir salgına yönelik olarak tüm Amasyalı hemşehrilerimizin bazı hususlara dikkat etmesi önemlidir" diye konuştu.

Sağlık çalışanları, gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar gibi risk grubunda bulunan insanların aşı olması gerektiğine vurgu yapan Deniz, "Kapalı ortamlar hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırılmalıdır. Ellerimizi yıkadıktan sonra tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulayıp musluğu bu havlu ile kapatıp havluyu çöp kutusuna atmalı, su bulamadığımız durumlarda alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalıyız. Hasta olduğu bilinen kişilerle arada bir kol mesafesi bulundurmaya dikkat edilmelidir. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme gibi yakın temasa bir süre ara verilmeli, yerlere tükürülmemelidir. Eğer koltuk altından ölçülen 38 derece yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, titreme, halsizlik, burun akıntısı, nadiren kusma ve ishal gibi grip belirtileri varsa hekiminize başvurunuz. Bu bulgular yok ve mevsimsel grip bulguları mevcut ise evde istirahat edip bol bol sıvı tüketilmelidir." şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 15:03:01
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 21:01:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?