5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

İlk yardım hayat kurtarıyor

Beklenmeyen bir durumda aniden hastalanan veya kaza geçiren kişilere doktora ulaşıncaya kadar teorik veya uygulamalı eğitim almış kişiler tarafından yapılan ilk yardım müdahalesi, yaralı ya da hastanın yeniden hayata tutunmasına yardımcı oluyor, bilinçsiz yapılan ilkyardım ise daha kötü sonuçlar ortaya çıkarıyor.


Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'nden edinilen bilgiye göre, aniden hastalanan ve bir kaza sonucu yaralanan kişilere durumlarının daha kötüye gitmesini önlemek için yapılan ilk yardım müdahalesinin mutlaka teorik yada uygulamalı eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerektiği belirtilirken, ilk yardım müdahalesini yapacak olan kişi yada kişilerin sakin olması, kendine güveni olması, ilk yardım eğitimi almış olması, ne yapacağına çabuk karar vermesi ve kararını uygulaması, çevre imkanlarından faydalanabilmesi, çevredeki kişilerden yararlanmayı bilmesi, ülkedeki sağlık örgütlenmesi hakkında bilgi sahibi olması ve insan vücudu ile ilgili temel bir bilgiye sahip olması gerektiği bildirildi.
İlk yardım uygulaması esnasında en temel olarak hasta veya yaralıları mümkün olduğunca yatırarak müdahale etmek, hasta veya yaralılar fazla hareket ettirmemek, hasta veya yaralılar öncelikli olarak soluk yolu, daha sonra solunum, ardından da kanama ve kırık açısından incelemek gerekirken, Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi'nden verilen ilk yardım bilgilerinde ilkyardımın canlıya yapılması gerektiği, bu nedenle ilk yardım gerektiren bir durumda yardım edilecek kişinin canlı olup olmadığını belirlemenin önemli olduğu, bu amaçla solunumunu dinlemek, kalp atımlarını ya da nabız alınıp alınmadığını dinlemenin önemli olduğu, bilinci kapalı bir kişinin kalbinin atıp atmadığının saptanması ve nefes alıp verdiğini anlaşılması için öncelikle sakin olunması ve doğru tanı koymak için dikkatin bu konuya yönlendirmesi gerektiği açıklanırken, ilk yardımda birinci amacın hasta veya yaralının biran önce tehlikeli bölgeden uzaklaştırılması, taşıma yapılırken sakin davranılması, mümkünse sert bir zemin üzerinde fazla sarsmadan taşınması, hasta ya da yaralının bilincinin açık olup olmadığını anlamak için hasta hafifçe sarsılıp ve sorular sorulması gerektiği, kanama olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği, ilk yardımı uygulayan kişinin unutmaması gereken noktanın ilkyardımda amacın tedavi etmek değil, o hastayı sağlık ekipleri gelene kadar hayatta tutmak olduğu ifade edildi.
Yapılan açıklamada ilk yardımın başarısına etki eden faktörler şöyle sıralandı: "Ani kalp durmaları erişkinlerde ölüme neden olabilir. Bu kalp durmalarının büyük kısmı kalp hastalarında meydana gelir ve ilk yardımda başarılı olma şansı azdır. Ani kalp durmalarında ilk yardımın iki kişi tarafından yapılması başarı şansını arttırır. Ani kalp durmalarının yüzde 75'i ev ortamında meydana gelir ve ilk yardım ev ortamındaki yakınları tarafından yapılmalıdır. Ani kalp durmaları erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sıklıkla görülür. Ağızdan ağza yapılan suni solunum ile AİDS virüsünün bulaşma olasılığı yoktur. Bu işlem ile AİDS virüsü bulaşmış hasta tanımlanmış değildir. Bazı kalp durmalarında kalp atımları bozulmuş olduğu için ilk yardım işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar tarafından elektroşok ile kalp çalıştırılmaya çalışılır. Elektroşok ile kalp atımlarında bir düzelme sağlanana kadar ara ara kalp masajı uygulaması devam eder. İlk yardım işleminde amaç kalbe ve beyne oksijen gitmesi için solunum ve dolaşımın sağlanmasıdır. Bu işlemi sürdürdüğümüz sürece hastanın hayatta kalma şansı devam eder. Ani kalp durması sonrasında ilk yardım işlemi ilk dakikada başlamalıdır. Eğer ani kalp durmasından 4 dakika sonra ilk yardım işlemi başlatılıyor ise ya da 10 dakika sonra elektroşok ile başlatılıyor ise hayat kurtarma şansı yüzde 40'a inmektedir. Bu nedenle ani kalp durması sonrasında paniklemeden derhal ilk yardım ve canlandırma işlemine başlanmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 15:41:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Atilla IP: 81.213.255.xxx Tarih : 10.10.2008 20:12:57

ilk yardım yapmak insanın el becerisine kalmış bişey değildir atalarımız hacet yapar usta övünür sözünü boşa söylememiş olup gerekli malzemenin tıpbi ilaçların olması gerekir. orada sadece kazazedeyi bulunduğu tehlikeli ortamdan doğru birşekilde uzaklaştırmak olmalıdır ama kalp ve solunumu monütöt ve oksijen satrasyonundan takip etmek gerekir. SAYGILAR.