16
Mayıs
2024
Perşembe
AMASYA

Irak'ın işgali protesto edildi

Amasya'da KESK, EMEP ve ÖDP'li bir grup, Eğitim-Sen binası önünde pankart açıp basın açıklaması yaparak Irak'ın işgalini protesto etti. 

Dün akşam saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında toplanan grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mehmet Saydam, Irak işgalinde en ağır bedeli sivillerin ödediğini belirterek, "ABD'nin 'Kitle imha silahı üretiyor' bahanesiyle Irak'ı işgal etmesinin üzerinden tam 4 yıl geçti. 20 Mart 2003 tarihinde başlayan işgal, her geçen gün daha kanlı bir şekilde büyüyerek devam ediyor. Emperyalist ABD ve işbirlikçileri Ortadoğu'yu kendi çıkarları doğrultusunda yapılandırmak için yıllardır türlü bahanelerle bölgeyi işgal ederek 10 binlerce insanın ölümüne, bir o kadarının yaralanmasına sebep olmuşlardır" dedi. 

Yapılan bir araştırmada bu zamana kadar geçen 4 yıllık sürede en az 64 bin sivilin öldüğünü ifade eden Saydam, "BM'nin Irak hükümeti ve morg kayıtlarına dayanarak verdiği bilgiye göre, Irak'ta sadece 2006'da 34 bin 500 sivil öldü. Irak'ta çatışma ve saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 3 bin 197'yi bulduğu, 32 bin 544'ünün yaralandığı bildiriliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin tahminlerine göre, savaş öncesi ve savaştan bu yana 2 milyon Iraklı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı. Ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 1 milyon 700 bini buluyor. Öte yandan, Irak'ta saldırı ve şiddetin biçimi haline gelen rehin eylemlerinde savaşın başlangıcından itibaren 200'den fazla yabancı ve binlerce Iraklı kaçırıldı. Kaçırılan yabancı rehinelerin en az 60'ı eylemciler tarafından öldürüldü. Sivil kayıpların sayısı ise 600 bini geçmiş durumda" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 14:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?