5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

İşte eğitimin içler acısı hali

Yatılı Bölge İlköğretim Bölge Okulları ilgi bekliyor. 06 - 16 yaş grubu çocukların emanet edildiği yurtların durumu içler acısı. Başta Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik olmak üzere 18 genel müdür ve daire başkanıyla birlikte çıkarma yapılan Amasya ilinde eğitim adeta check-up edildi.

Her genel müdürünün alanıyla ilgili alanlar 2 günlük süre içerisinde yerel yöneticilerin eşliğinde tek tek yerinde incelenip, sorunlara çözüm arandı. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, İlköğretime bağlı Yatılı Bölge İlköğretim Bölge (YİBO9 ve Pansiyonlu İlköğretim Okullarını (PİO) denetledi.

Genel Müdür Özdemir, denetmelerde trilyonlarca liraya 1998 yılında yurt ve spor salonlarıyla birlikte yaptırılan YİBO’nun icler acısı durumu karşısında adeta şok geçirdi. Genelde çocuklarını okutma imkanı bulunmayan fakir aile çocuklarının kaldığı ve daha 06 yaşlarında ailerinden zorunlu olarak kopan çocukların kaldığı bu Amasya Göynücek YİBO okulu, yapımından daha 7 yıl geçmeden binanın döküldüğü görüldü. Kız ve erkek çocuklarının kullandığı yatakhanelerin, tuvaletlerin ve banyoların duvarlarının çatladığı ve yosun tuttuğu görüldü.

İnsanın yaşamasının güç olduğu gözlenen yurtları denetleyerek, sorunların yerinde tesbit etmeye çalışan İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir, geçmiş dönemlerde yapılan hatalardan kaynaklı olarak acı bir gerçeği yetkililerden öğrendi.

Yetkiller, Özdemir’e MEB tarafından ihale ile yüzde 70 kırımla müteahhite yaptırılan Göynücek YİBO’nun spor salonunun teslim alındığı ilk günden itibaren yapımdan kaynaklı sorunlar ile ödenek yetersizliği ve binanın bitirilemeyişi gibi sorunlar nedeniyle hizmete açılamadan çürümeye terkedildiği bilgisini verdiler. "Biz bunların ortaya çıkartılmasını ve çözümlenmesini istiyoruz" diyen Özdemir, gördükleri karşısında, "Genel politikamız bize ayna tutulması. Sorunu bilelim ki çözelim. Burda da yakinen gördük acil tamirata ihtiyaç var" dedi.

Taşıma merkezi olarak kullanılan Göynücek YİBO’da kız ve erkek öğrencilerin 200’ü yatılı, 300’ü ise taşımalı okutuluyor. Tam teşekküllü hastanenin bulunduğu şehir merkezi Amasya’ya yaklaşık 40 kilometre uzuklıkta bulunan yurtta kalan öğrencilerden herhangi birisinin rahatsızlanması durumunda yurdun reviri olmasına karşın tek bir sağlık görevlisi bulunmadığı ortaya çıktı.

Sağlık görevlisinin yanısıra 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okulun tek bir aracı dahi bulunmuyor. Rahatsızlanan öğrencilerin, YİBO’da görevli öğretmenlerin kendi araçlarıyla öğrencilerin hastaneye taşındığı öğrenilirken, Genel Müdür Özdemir, bu gerçekler karşısında yerel ve merkez çalışanlarını harekete geçirerek, sorunların çömü için talimat verdi.

Adeta kaderlerine terkedilen Anadolu’nun bir köşesindeki öğrenci ve öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının Ankara’dan ayrılıp sorunları yerinde tespit etmek için gelmeleri karşısında şaşkın bir halde sorunlarını dile getirmeye çalıştılar.

Denetim ve incelemeler sonrasında kameraların da tespit ettiği görüntülerle parelel olarak Özdemir, "Yapımdan kaynaklı sorunlar var. Spor salonu yapılmış kullanılmıyor. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Maalesef doktor ve hemşire Türk devletine çok büyük maliyet getirmez. Kadro da var. Araç bulunabilir. Mevcut araçların rasyonel kullanılmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Özdemir, geçmiş yıllarda yapılan hataların ve eksiklerin bilinmesi gerektiğini kaydederek, kamuoyunun bazı gerçekleri bilmesi gerektiğini söyledi.

Özdemir, yıkılmak üzere olan veya yapımı sonrasında dökülmeye başlayan binalarla ilgili tamirat yapılması konusunda, "Binanın yeni teslim edilmesinden kaynaklı olarak tamiratta yapamıyoruz. Aslında ihale kanuna göre müteahhite hesap sormamız gerekiyor. Fakat mahkemeler ve şuanki denetim mekanizması buna imkan veremediği için ne tamirat ne de hesap sorabiliyoruz. Ortada bir durum. Bina daha yapılırken aslında çok şey kaybetmiş" değerlendimesinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2005 Pazartesi 12:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
havın kemanist IP: 212.175.112.xxx Tarih : 10.05.2007 08:31:47
eger gercekten oleyse bencede buna bir son verilmeli gereginin yetkililer tarafindan yapılmasini isterim çünkü orda bir sürü öğrenci var daha 1.sinifa gidip pansiyonda kendine nasil bakacak bunları göz önünde bulundurun onu da geçtim bu öğrencilerin temizligi kiyafetleri her gün okula nie ütülü bir sekılde gitmesinler ki onlarda daha çok küçük ve acilen oraya bir hemsire bulunsun zaten orda bulunan öğretmenleri ve calisanları ellerinden geleni yaptıklarına eminim sizede tesekkür eder böyle yakından ilgilendiginiz icin..