5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

İyimaya'dan görüşler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Türkiye, yükseköğrenimde başörtüsü sebebiyle öğrenim hakkını kullanamayan gençler sorununu yaşıyor" dedi.


Amasyalı iş adamı Nihat Bayramoğlu'nun cenazesine katılmak için geldiği Amasya'da başörtüsü konusunda değerlendirmede bulunan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, meseleye yükseköğrenim özgürlüğü noktasında yaklaşılması gerektiğini söyledi.

İyimaya, "Meseleyi cumhuriyetin değişmez olan ortak değerlerimiz noktasında değil, en az onun kadar ve belki de ondan daha değerli olan öğrenim hakkı noktasında ele almak lazım. Türkiye'nin cumhuriyetin ve demokrasinin geldiği seviye itibariyle belki 19. asrın sonlarında 20. asrın başlarında kabul edilebilir tartışmaları sırtından atması lazım. Yükseköğrenim hakkını kullanan öğrenciler içinde başını örten örtmeyen arasında bir ayrım yok, kaynaşmışlar, sorunları kendi içlerinde çözmüşler. Elit ve statüko yaklaşım içinde bu gençleri yükseköğrenim hakkından yoksun bırakacak çözümlere geçit verecek formüllerin artık varolmaması gerekir. Parlamento'nun uzlaşma burada oranı yüzde 80'e yakın bir oran, millet arasında da bu konuda bir uzlaşma noktası var. Muhalefetin
yakın gelecekte bu konudaki 'gerilimli siyasetten' vazgeçeceğini düşünüyorum. Bu tür siyasetlerin, gerilimli, çatışma siyasetlerinin bizim siyaset tarihimizde önemli örnekleri var, 1931 yılında ezanın Türkçeleşmesi yoluyla Türkiye'nin yaşadığı ve gündemine taşıdığı sorun, 1950 yılında hem de CHP'nin muhalefet etmeksizin, toplumsal talebi doğru okuyarak ılımlı bir şekilde sorunu çözmüştü. Burada toplumu doğru okumak lazım, çağdaş ihtiyaçları doğru okumak lazım. Hiçbir düşünce yoktur ki, kılık kıyafetinden dolayı bir öğrenciyi yükseköğrenim hakkından mahrum etsin, bugün bence diktatörlük rejimlerde, otoriter rejimlerde bu olmuyor. Türkiye demokrasinin eriştiği seviye itibariyle artık bu sorunu tarihe mal etmek zorunda" diye konuştu.


Tartışmalı 301. maddeyle ilgili kendi fikirlerini açıklayan İyimaya, "TCK'da 301'e daha çok bir cezalandırma normu olarak bakılıyor, düşünce normu, anayasa normu olarak bakmak lazım. Bu konuda komisyonuma yakın bir zamanda bir tasarı veya teklif gelecek o aşamada çalışma yapacağız. Şu anda 301'in Türkiye'nin içinde yaşadığı düşünce özgürlüğüyle cezalandırma sınırı arasında bir sorun olarak görüyorum ve Türkiye bunu da çözecektir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 15:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?