5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Kışla tartışmasında son

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 tarihinde Amasya Tamimi'ni kaleme aldığı Saraydüzü Kışlası komutanlık binası tartışmalarına son nokta Ankara'da konuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 yıl önce Amasya'yı ziyaretinde Saraydüzü Kışlası'nın yeniden yapılması talimatını vermesi üzerine, Amasya Valiliği ve Belediye Başkanlığı harekete geçti. Kışla binasının yerinin tespit edilmesinden sonra resimlerdeki komutanlık binasının üzerinde bulunan kubbeden dolayı "Saraydüzü Kışlası camiye benzetilmek isteniliyor" şeklinde tartışmalar yaşandı. 2 tanesi büyük 5 binadan oluşan Saraydüzü Kışlası'nda komutanlık binasının belirlenmesi için Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi, Türk Tarih Kurumu ve Gazi Üniversitesi yetkililerinin yer aldığı komisyon oluşturuldu. Komisyon toplantısında, daha önceden
belirlenen ve büyük olan binanın komutanlık binası olduğu kanısına varıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük, Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halit Çal, Türk Tarih Kurumu'ndan Yrd. Doç Dr. Mehmet İbrahimgil ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birim yetkililerinin katıldığı toplantıda, binaların üzerinde bulunan kubbelerin Abdülhamit döneminin yapılarının karakteristik özelliği olduğu ve Amasya Tamimi'ni telgraf çeken telgrafçı Abdurrahman Rahmi Efendi'nin, "Mustafa Kemal ile ilk görüşmemizi yapmak üzere kışlaya gittim. Nizamiye kapısından girdim ve üst kata çıkartıldım" şeklindeki söyleminden yola çıkılarak, kışlada sadece üzerinde kubbe olan binanın girişinde nizamiye girişi olduğu ve komutanlık binasının bu bina olduğu tespit edildi.

Toplantıda, büyük binanın komutanlık binası olduğunu ispatlayan birçok delil de ortaya konuldu.

.
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2006 Perşembe 14:35:17
Güncelleme :5 Ocak 2006 Perşembe 14:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?