5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Kızlar Sarayı ortaya çıkıyor

Amasya'da kralların cariyelerinin temizlendiği hamamdan sonra şimdi de kralların cariyelerinin yaşadıkları Kızlar Sarayı'nı ortaya çıkarmak için kazı çalışmalarına başlandı.


13 medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetler döneminde başkent konumunda olan Amasya'da, geçmişinde barındırdığı medeniyetleri yönetenlerin kullandıkları sarayın ortaya çıkarılması için Kral Kaya Mezarları'nın bulunduğu bölgede müzesi arkeologları tarafından kazı çalışmalarına başlandı.


Osmanlı Dönemi ile Mitridatlar Dönemi arasında yaşamış medeniyetlerin kullandıkları, halk arasında Kızlar Sarayı olarak bilinen bölgede daha önceden yapılan kazı çalışmalarında kadınların kullandıkları hamam ortaya çıkartılırken, şimdide yine halk arasında kralların cariyelerinin yaşadığı sarayın ortaya çıkarılması için İl Özel İdaresi kaynaklarından ayrılan 30 bin lira ödenekle çalışmalara başlandı. Kızlar Sarayı'nın bulunduğu bölgede olduğu sanılan sarayın Osmanlı Dönemi ile Mitridatlar Dönemi arasındaki uygarlıklar tarafından farklı amaçlarla kullandığı tahmin edilirken, sarayın arama çalışmalarında Osmanlı Dönemi ve Mitridatlar Dönemi'ne ait kalıntılara rastlandı.


Kızlar Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, "Kızlar Sarayı mevkisinde buraya ayrılan ödenek ile kazılara başladık. Şu anda 4 metreye ulaştık. İlk olarak elde edilen bulgular arasında Osmanlı, Roma ve Mitridatlar Dönemleri'ne ait bazı seramikler ele geçirdik. Burada Osmanlı, Selçuk ve Danişmendli Dönemleri'ne ait sarayların olduğunu tahmin ediyoruz, hedefimiz onları ortaya çıkarmak" dedi

İha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 14:45:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?