5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Konutlar kayıt altına alınacak

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, DPT organizesinde Türkiye genelinde nüfus ve konut değişiminin canlı olarak takip edilebilmesi için yeni bir kayıt sisteminin oluşturulacağını açıkladı. 

Nüfus ve konut değişimini canlı ve güncel olarak takip edebilecek bir kayıt sistemi oluşturulacağını, bununla birlikte konutlarında kayıt edileceğini bu sayede kaçak yapı ile mücadelenin de kolaylaşacağını belirten Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, "Bu modern sistemle getirilen önemli bir yenilik, adreslerin kayıt edilmesi ile binaların numaralandırılmasına ilişkin düzenlemelerdir. Şimdiye kadar binaların ve adreslerin numaralandırılmasında standart bir uygulamanın olmaması, kimlik ve adres bilgileri arasında uyumsuzluk, düzenli işleyen bir adres kayıt ve numaralama sistemi kurulmasını engellemiştir. Adresler standartlandırılacak ve adres karmaşasına son verilecek bu çalışmalar kapsamında mahalle ayrıntısından, tüm cadde, sokak ve binaların iç kapı numaraları dahil olmak üzere tüm adreslerin kayıt edileceği ulusal adres veri tabanı, adres bilgisi kullanılan tüm çalışmalarda temel altyapıyı oluşturacaktır" dedi. 

Bu çalışmayla birlikte benzeri verilere ihtiyaç duyulan çalışmaların yapılmasına gerek kalmayacağını açıklayan Vali Lekesiz, "Bu hazırlıklar kapsamında Türkiye'nin 26 ayrı noktasında çalışmalarda yapılmış ve hepsinde de yüzde 90 üzerinde sonuç alınmış. Bu proje yıllarca eleştiri konusu olan sokağa çıkma yasağı ile yapılan nüfus sayımını ortadan kaldıracak, mükerrerlik ve karışıklık olmayacak, sadece adres ile nüfusun tespitini sağlamakla kalmayacak, ayrıca vatandaşlarımızın bürokratik işlemlerini daha kolay yürütmelerini, kumu kurumlarının daha etkin çalışmasına hizmet edecek büyük bir projedir. Bu modern sistem ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarca benzeri verilerin ortaya çıkartılması için yapılan çalışmalara son verilecek. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl hangi evde yeni doğmuş, aşı ve diğer sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan kaç tane çocuk olduğu tespit çalışmalarına bu proje ile gerek kalmayacak. Hangi mahallenin okul ihtiyacı olduğu, orada yaşayan çocuk profiline bakarak önceden tespit edilecek. Hangi mahallede, hangi yaş grubunda, ne kadar insan yaşadığı bilinecek. Seçmen listeleri oluşturmak için ayrı bir çabaya gerek kalmayacak. Bu sistemin kurulması için belediye ve İl Özel İdaresi numaralama bürosunu kuracak ve bu çalışmalara başlanacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 23:18:07
Güncelleme :13 Eylül 2006 Çarşamba 13:41:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?