5
Mayıs
2024
Pazar
AMASYA

Köyün geçimini kadınlar sağlıyor

Amasya Çevre Orman Müdürlüğü'nün Kapaklı Fidanlığı'nda fidan bakım ve söküm işlerinde çalışan kadınlar, ailelerinin geçimlerini sağlıyorlar.

Deniz seviyesinden bin 200 metre yüksekte olan ve her mevsim havası serin olan Derebaşalan köyünde evlerinin geçimini köylü kadınlar sağlıyor. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün Derebaşalan köyü yakınlarında bulunan Kapaklı Fidanlığı'nda çalışan köylüler, geçimlerini fidan söküp, bakımlarını yaparak temin ediyorlar.

Bundan 12 sene önce kurulan S.S. Derebaşalan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kuran köylülere hizmet alımı ile işveren Çevre Orman Müdürlüğü'nün yılda ürettiği yaklaşık 10 milyon fidanın bakım ve söküm işlerini yapan köylü kadınlar, günlük 20 YTL karşılığında çalışıyorlar.

Yaklaşık 350 nüfuslu Derebaşalan köyünde köylülerin yapacak başka işlerinin olmadığını belirten Kooperatif Başkanı Şaban Kılıç, "Burada en çok işi kadınlar yapıyorlar. Onlar elleri bu işe daha yatkın. Çevre Orman Müdürlüğü kooperatif olarak işi bize veriyor, biz de köylülerimizi yevmiye karşılığında çalıştırıyoruz. Kadınlarımız burada çapa işleri, ot bakımı fidan sökümü ve fidan tüpleme işlerini yapıyorlar. Köylü kadınlarımız sürekli bu işte çalıştıkları için işlerini profesyonelce yapıyorlar" dedi.

Şaban Kılıç, kar ve don olmadığı sürece yılın her ayında iş olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 11:11:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?